Мениджърът на Арсенал Микел Артета заяви, че съставът му ще надиграе Ливърпул на „Анфийлд“ за първи път във Висшата лига от 2012-а насам, ако „повиши нивото си“ в събота.

Испанският специалист бе в стартовите 11 в последния случай, в който лондончани надвиха мърсисайдци като гости, когато Лукас Подолски и Санти Касорла реализираха за успеха с 2:0 на 9 септември, 2012. В 11 мача за първенство след заставането на Юрген Клоп начело на Ливърпул, Арсенал има само една победа – обрат с 2:1 на „Емиратс“ миналия сезон.

„Винаги е трудно да гостуваш на „Анфийлд“. Страхотен стадион за гостуване. Трябва да бъдем на висота. Трябва да вдигнем максимално нивото си – емоционално, физически, тактически, технически – защото ако не го направим, ще бъдем уязвими. Да играеш на „Анфийлд“ винаги е тест. Няма много други такива стадиони в света. Юрген и треньорският му щаб успяха да върнат клуба там, където му е мястото – сред най-добрите, и успяват да задържат това ниво, което е възможно най-трудното нещо. Те трансформираха енергията около това място“, сподели Артета.

Въпреки че двата отбора са един до друг във временното класиране, като Ливърпул е четвърти с 22 точки, а Арсенал пети с 20 пункта, гостите влизат в срещата в серия от десет поредни мача във всички турнири и са спечелили последните си четири срещи. Междувременно, възпитаниците на Клоп загубиха точки в последните си два мача в Лигата, след като отстъпиха за първи път през сезона в Премиършип от Уест Хем с 2:3 и завършиха наравно 2:2 с Брайтън.

„Първо, трябва да вярваш, че можеш да отидеш там и да ги победиш. Ако някой няма този манталитет, то той не трябва да слага фланелката и да отива на „Анфийлд“ утре. След това трябва да повдигнеш нивото си до най-доброто възможно. Трябва да си способен да страдаш в правилните моменти, защото ще има такива. Тогава като отбор трябва да имаш много ясни цели какво трябва да правиш на терена, за да победиш този състав“, завърши той.