Микел Артета се надява да върне бившия мениджър на Арсенал Арсен Венгер обратно на „Емиратс“ под някаква форма, след като разкри, че е провел първоначални разговори за това с него.

72-годишният французин спечели три титли на Висшата лига и седем пъти ФА Къп по време на 22-годишния си престой начело на лондончани, който приключи през 2018. Едно от най-забележителните му постижения беше през сезон 2003/04, когато успя да завърши кампанията без загуба във Висшата лига – рекорд, който и до днес не е подобен, и остава последната шампионска титла на „артилеристите“.

Действащият мениджър Артета, който игра под ръководството на Венгер, е склонен да получи експертното мнение на французина и потвърди, че двамата са провели разговор по темата, когато се срещнали на премиерата на документалния филм „Арсен Венгер: Недосегаемият“, който разказва за неговия бивш бос, който сега работи като шеф на глобалното футболно развитие към ФИФА.

Запитан относно това дали е била отправена официална оферта, испанецът сподели: „Имаше разговор. Видях го и говорихме, когато отидохме да гледаме филма. Беше невероятно приятно да се видя с него и да разговаряме – надявам се да го върнем обратно в клуба, защото смятам, че ще прекараме страхотно и ще видим каква атмосфера ще създаде в съблекалнята. Всички в клуба изпитват огромно уважение към него както за това, което е свършил за клуба, така и за това, което представлява като човек в този клуб“, започна Артета.

Той отказа да конкретизира каква би била евентулната роля на Венгер, но добави, че „бих искал той да бъде далеч по-близо лично до мен“. „Защото смятам, че ще бъде от огромна помощ – и от огромна помощ за клуба. Нещата отнемат време и мисля, че той трябва да диктува тези тайминги. Това, което мога да кажа от моята страна, и мисля, че мога да говоря от името на всички е, че за нас ще бъде огромна чест и привилегия той да бъде по-близо до нас“.

Арсенал, който се изправя срещу намиращия се на дъното Нюкасъл в събота, е пети във Висшата лига след 12 кръга този сезон.