Мениджърът на Арсенал Микел Артета призова за повече яснота от Висшата лига след серия от отложени мачове в първенството заради коронавируса, казвайки, че е важно да се запази справедливостта в шампионата.

Само пет мача от насрочените преди десет ще се проведат в събота и неделя, като общият брой отложени срещи от висшия футболен ешелон за изминалата седмица набъбна до девет. BBC предаде по-рано през деня, че клубовете от Висшата лига ще се срещнат в понеделник, за да обсъдят кризата със заразени на фона на наближаващия натоварен празничен период.

Артета, чийто тим гостува на Лийдс в събота, заяви на днешната си пресконференция, че решенията трябва да бъдат базирани на това, кое е най-добро за първенството и здравето на всички въвлечени. Откриващият двубой на „артилеристите“ от настоящата кампания срещу Брентфорд се проведе, въпреки че имаше няколко заразени тогава в състава.

„Нуждаем се от повече яснота относно това защо тези мачове не се провеждат и от какво има нужда, за да не се проведе дадена среща, така че да запазим справедливостта на първенството. Били сме тук от другата страна на масата (на старта на сезона), където имахме всички аргументи на света да не играем футболен мач, който в крайна сметка изиграхме“, започна той.

Артета, който се зарази с коронавирус в началото на пандемията, приема, че това остава личен проблем, но би окуражил хората да се ваксинират. „От здравославна гледна точка, се надявам да правим всичко възможно, за да предпазим всички. Ваксинацията наистина е важна – първо, в случай, че ако се заразиш, да предотвратиш тежко протичане, виждаме, че това е от огромна помощ. Но има и много случаи, в които въпреки ваксината, се заразяваш, така че не знаеш. Опитваме се да правим правилното нещо в клуба и ваксинацията е наистина личен въпрос, но се опитваме да образоваме“, завърши испанецът. /БГНЕС