Нападателят на Арсенал Пиер-Емерик Обамеянг е бил освободен от клуба предсрочно, за да може да се присъедини към националния отбор на Габон, обяви мениджърът Микел Артета на онлайн пресконференция.

Обамеянг изпадна в немилост в последните седмици и не само не бе включен в групата на „артилеристите“ за мачовете през последните три седмици, но и загуби капитанската лента, след като бе обвинен от Артета в нарушаване на вътрешната дисциплина.

От началото на сезона 32-годишният нападател има едва 4 гола, като не е реализирал за Арсенал от октомври. Той обаче ще има възможност да играе с Габон в турнира за Купата на африканските нации. Теоретично Арсенал можеше да задържи играча до 3 януари, но пускането му от Артета означава, че той няма да играе в срещата с Манчестър Сити на 1 януари.

„Получихме писмо от националния отбор на Габон, в което ни питаха дали е възможно да го освободим по-рано. Тъй като той нямаше да играе срещу Манчестър Сити и за да го запазим в най-добра физическа форма, му разрешихме да се присъедини към националния си отбор. Това бе правилното решение“, обясни Артета, цитиран от "Тема спорт".

„В момента той е на Купата на африканските нации. Трябва да е фокусиран изцяло върху националния си отбор. Сега това е най-доброто за него.

След това ще решаваме мач за мач“, каза още испанецът, намеквайки, че вратата в Арсенал не е окончателно затворена за нападателя.

В момента Артета се възстановява от коронавирус, с който бе диагностициран в началото на седмицата. В утрешния мач с Манчестър Сити „артилеристите“ ще бъдат водени от Алберт Щуйвенберг.