Защитникът на Арсенал Такехиро Томиясу e на път да се върне на терена за първи път от януари насам и вероятно ще започне срещу Манчестър Юнайтед , заяви мениджърът на тима Микел Артета преди петъчната тренировка.

23-годишният японец Томиясу пристигна в Арсенал през август от италианския Болоня и записа 17 мача във всички турнири преди да излезе от строя заради контузия на мускул на прасеца.

Арсенал увеличи шансовете си за участие в Шампионската лига наесен за първи път от сезон 2015/2016 насам, след като победи Челси и се изкачи на 5-о място с 57 точки на 3-и пред 6-ия Манчестър Юнайтед.

"Ако Томиясу тренира днес и след тренировката се чувства добре, значи той ще бъде вариант утре да излезе като титуляр, заяви треньорът на срещата с журналистите на стадиона и добави: Днес тренираме късно вечерта, защото в сряда играхме късно и искам да им дам повече часове почивка.

И след това добави, че няма нови контузени играчи в отбора преди мача с Юнайтед на Емирейтс, но при всички случаи капитанът Александър Лаказет ще направи късен фитнес-тест сутринта, за да се прецени състоянието му. Той беше късна смяна в мача с Челси, но пропусна всички тренировки в седмицата преди мача със Саутхямптън, тъй като даде положителен резултат при проверка за КОВИД-19.

"Лаказет тренира вчера добре, ще видим и днес, така че се надявам да бъде в състояние да играе. След прекаран КОВИД имахме играчи, които изпитваха трудности със седмици. Така че се надявам да го преодолее бързо“, каза още цитираният от БТА Микел Артета.

Победата над Челси прекъсна серията от три поредни загуби на Арсенал, а още една над директния конкурент за Европа – Манчестър Юнайтед, ще им даде преднина от 6 точки. И имат равни показатели в момента с Тотнъм, който играе с Брентфорд по-късно в събота.

"Мисля, че ще има доста обрати в битката за европейските квоти. Развълнуван съм от възможността, която ни се отваря. Ще опитаме и ще направим всичко възможно да стигнем до там, завърши Артета.