Мениджърът на Арсенал Микел Артета заяви, че ожесточените битки с Пеп Гуардиола няма да повлияят на приятелството им, като двамата мениджъри са в борбата за титлата във Висшата лига.

Артета бе асистент на Гуардиола за три години и половина в Манчестър Сити, преди да поеме „топчиите“ през 2019. Арсенал няма титла в Премиършип от 19 години насам, но води с пет точки на действащите шампиони от Сити и има мач по-малко в сравнение с „гражданите“. Двата състава ще се сблъскат в първи от три епизода помежду им в следващите месеци в четвъртия кръг за Купата на Футболната асоциация в петък.

„Винаги съм се надявал, че това ще бъде случаят един ден и се случва този сезон. Това няма да промени нито едно приятелство, моментите, които сме споделили, колко важен е той в моя живот, колко е важен в моята професия. И двамата искаме да печелим и да защитаваме нашите клубове по всеки възможен начин и точно така стоят нещата от ден първи. Бих предпочел да се боря за титлата с някой друг, ако трябва да бъда честен. Искам най-доброто за него и когато се бориш с някого като него, нещо идва между това, а именно приятелството“, започна испанецът.

По-широката скамейка на Сити отново може да се окаже ключова в битката за титлата и Артета е склонен да се подсили в полузащитата, тъй като Мохамед Елнени е аут поради контузия. Арсенал вече взе белгийския нападател Леандро Тросар от Брайтън и Якуб Кивиор, високооценяван полски защитник от Специя, през януарския трансферен прозорец. Халфът на Уест Хем Деклан Райс е топ целта на лидерите във Висшата лига в средата на терена, но вероятно клубът ще трябва да почака до лятото, за да се опита да привлече английския национал.

„Нуждаем се от още малко покритие в полузащитата в идеалния сценарий, ако можем. В този трансферен прозорец е много сложно да се осъществи такава сделка. Най-важното нещо е да получим представянията и времето на терена, от които имаме нужда с наличните футболисти, които са вече много добри. Ако има играч, който може да ни подобри, ще погледнем ситуацията“, добави Артета.