Тиери Анри се завърна на „Емирейтс“ за домакинството на Саутхемптън, за да види дали хората на Микел Артета ще се вслушат в съвета му (б.р. – Патрик Виейра също беше на трибуните). Французинът предупреди, че необузданата страст може да провали Арсенал в битката за титлата с Ман Сити.

„Те трябва да запазят спокойствие. Може да спечелите купа с емоции, но не и първенство с 38 мача. Не можеш да бъдем твърде емоционален, а наскоро Арсенал е точно такъв. Има разлика между страст и емоция“, отсече Анри.

Няма съмнение, че енергията и атмосферата, върху които Артета работи толкова упорито, бяха движещата сила дотук през сезона. Не беше съвпадение, че докато артилеристите търсеха обрата срещу Саутхемптън, няколко играчи се опитаха да раздвижат феновете. За съжаление обаче, докато тези привърженици издържаха още 90 минути на влакчето на ужасите в увеселителен парк, беше трудно да забравиш думите на Анри.

„Просто мнение“, каза Артета за коментарите на французина. Но историята ни казва, че най-големите трофеи се печелят от хладни глави. А умовете на футболистите в Арсенал изглеждат объркани напоследък.

А оттук идва и вълната от индивидуални грешки, които преследват лидера през последните седмици. Може би затова Арсенал имаше само един удар между 45-ата и 77-ата минута. Те загубиха част от контрола и спокойствието, които подхранват всяко предизвикателство за титлата.

Още през януари, след домакинското равенство срещу Нюкасъл Артета беше обвинен, че е позволил на собствените си маниакални лудории да заразят умовете на играчите му. Сега той трябва да намери начин да охлади главите им. И бързо, защото в сряда предстои визита на Манчестър Сити, където всичко може да бъде изгубено.

 

Материал на "Дейли мейл"

превод на "Тема спорт"