Арсенал спечели най-тежкия си мач до края на сезона във Висшата лига и остава в битката за титлата. "Топчиите" победиха с 2:0 като гост Нюкасъл с голове през двете полувремена и не оставиха шанс на Манчестър Сити да дръпне на върха в класирането.

На "Сейнт Джеймсис Парк" Мартин Йодегор откри резултата в 14-ата минута, а в 72-ата Фабиан Шер си вкара автогол, точно когато домакините натискаха сериозно. Иначе и двата отбора създадоха отлични положения, като домакините уцелиха две греди, гостите – една.

С победата Арсенал събра 81 точки, с една по-малко от Сити, който има и мач в пасив. Нюкасъл остава на 3-то място с 65 пункта, но може да бъде изпреварен от Манчестър Юнайтед, ако по-късно тази вечер "Червените дяволи" победят като гост Уест Хям. 


Еди Хау направи една промяна от победата над Саутхямптън. Калъм Уилсън смени Антъни Гордън и това означаваше, че за първи път във Висшата лига Уилсън и Александър Исак започваха заедно в атаката на Нюкасъл. Микел Артета също беше предприел една корекция от дербито с Челси. Габриел Мартинели се завърна сред титулярите за сметка на Леандро Тросар.

След като толкова дълго време Арсенал беше лидер, сдаде върха и преди този двубой Манчестър Сити имаше 4 точки аванс в битката за титлата. "Артилеристите" сложиха край на пагубната си серия от 4 поредни мача без победа след 3:1 над Челси и нямаха право на грешка на "Сейнт Джеймсис Парк". Но срещу себе си имаха отбор, който спечели 8 последните си 9 мача в лигата, включително и 4 поредни домакински успеха. 

Нюкасъл започна мача много силно и още във 2-ата минута Джейкъб Мърфи беше намерен на точката за дузпата и стреля, но нацели лявата греда. После Якуб Кивиор игра с ръка в наказателното поле и домакините получиха дузпа. Но ВАР се намеси и главният съдия Крис Кавана отмени първоначалното си решение, защото топката първо удари футболисти на лондончани в бедрото и после в ръката.

Този момент сякаш преобърна развоя на сблъсъка и Арсенал пое инициативата до края на полувремето. В 14-ата минута гостите поведоха. Мартин Йодегор овладя по перфектен начин подаване, дошло от Жоржиньо, и отправи фантастичен далечен изстрел, поразил десния ъгъл за 1:0!

После "Топчиите" доминираха, но чудесните намеси на Ник Поуп ги лишиха от втори гол. Йодерог изведе Габриел Мартинели сам срещу Поуп и шутира към левия ъгъл, но вратарят спаси.

В 24-ата минута стражът на "черно-белите" отказа и Букайо Сака, а в добавеното време се отличи с нова чудесна намеса. Йодегорд получи прецизен пас, разсякъл защитата. Норвежецът стреля в левия ъгъл, но Поуп се хвърли по превъзходен начин и отрази. 

Второто полувреме започна както и първото – със свиреп натиск на "Свраките". В 49-ата минута Александър Исак засече с глава, но отново гредата спаси гостите. После и Фабиан Шер засече с глава центриране от фаул на Кириън Трипиър, но Аарън Рамсдейл с чудесна намеса изби. 

Арсенал отговори чрез Мартинели, който се справи със съперник и отправи мощен удар, но топката срещна напречния стълб. След това Нюкасъл натисна в опит да търси изравняване, но в 72-ата минута получи втори гол. След центриране отляво, намиращият се на близката греда Шер се опита да изчисти, но отклони топката право в мрежата на Поуп и си заби автогол – 0:2!

До края резултатът остана непроменен и Арсенал спечели двубоя.  

Нюкасъл – Арсенал 0:2 

Голмайстори: 0:1 Йодегорд (14), 0:2 Шер (72-авт)

Нюкасъл: Поуп, Трипиър, Ботман, Шер, Бърн (82-Таргет), Жоелинтон (82-Андерсън), Уилок (78-Сен-Максимен), Гимараеш, Мърфи (65-Алмирон), Уилсън (79-Гордън), Исак
Мениджър: Еди Хоу 

Арсенал: Рамсдейл, Уайт, Габриел, Кивиор, Зинченко (61-Тиърни), Джака, Жоржиньо, Сака (86-Нелсън), Йодегор (80-Партей), Мартинели (80-Тросар), Жезус (86-Нкетия)
Мениджър: Микел Артета

Ст.: "Сейнт Джеймсис Парк"
Съдия: Крис Кавана
Жълти картони: Бърн, Шер (Нюкасъл); Нкетия (Арсенал)

Снимка: БГНЕС