Борците за расово равноправие изглежда напълно са откачили, след като решиха да нападнат един от най-интернационалните футболни клубове в света, за дето в женския му тим няма цветнокожи състезателки. Става дума за английския Арсенал и публикуваната отборна снимка за сезон 2023/24 в социалните мрежи.

Редица радикално настроени запалянковци изразиха крайното си мнение, че е недопустимо клуб от подобен ранг да залага на изцяло бял състав, когато наоколо има толкова много талантливи чернокожи момичета или такива от азиатски произход.

Момичетата на Джонас Ейдевал са един от най-силните тимове в Европа през последните години и това със сигурност се дължи на факта, че той подбира само най-добрите състезателки, независимо от етническата им принадлежност.

BBC дори публикува анализ по-рано, според който женската Супер лига в Англия отстъпва сериозно на мъжката Висша лига по отношение на диверсификацията на футболисти. При дамите между 10-15% са цветнокожите представителки, а при мъжете процентът скача почти до 33%.

Арсенал, като спортен клуб, е един от най-ярките примери за структура, която дава равни шансове на хората от всички етнически групи. Отборът дори бе сред отговорните за промяната на регламента за допускане на чуждестранни футболисти до местното първенство от края на миналия век.