Арсенал и Шампионска лига е история, която обикновено няма щастлив край. 13-кратният първенец на Англия е може би най-големият клуб, който никога не е печелил първокласното европейско състезание. Последния път, когато артилеристите победиха в елиминационен двубой от надпреварата, те удариха именно Порто с 5:0 през март 2010-а. Както сега, така и тогава топчиите бяха загубили на „До Драгао“, но на реванша отнесоха своя опонент. А на 1/4-финалите Арсенал се сблъска с реалността и загуби с общ резултат 3:6 от Барселона на Пеп Гуардиола.

Оттогава Шампионска лига е приказка за ужасен провал за най-големия клуб в Лондон. Съперниците от Висшата лига Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Челси, Тотнъм и Манчестър Сити достигнаха финал през това време. Ливърпул, Сити и Челси (два пъти) триумфираха в турнира, а артилеристите могат да посочат само серия от 8 поредни отпадания на 1/8-финалите.

Когато отборът на Микел Артета се изправи срещу Порто тази вечер, той ще влезе в мача без успех у дома в елиминационен сблъсък в Шампионска лига от 2012-а. Младият испански специалист преобрази тима, откакто го пое през декември 2019-а. Той отново е сериозен претендент за титлата във Висшата лига, а освен това върна клуба в Шампионска лига след 6-годишно отсъствие. Но срещата с Порто напомня още колко много път трябва да извървят Арсенал и Артета в най-голямото клубно състезание, преди наистина да могат да заявят, че се завръщат сред елита.

Тестът за решимостта на артилеристите във Висшата лига все още предстои. Тимът е на върха и има точка повече от Ливърпул и две пред Манчестър Сити. А следващото им препятствие в първенството е на 31 март, когато предстои ключова визита на „Етихад“. До този момент Арсенал отговори на всяко предизвикателство, пред което беше изправен във Висшата лига. Като изключим поражението от Порто миналия месец, те оправдаха очакванията и в Шампионска лига, печелейки Група В със солидна преднина от 4 точки.

Но сега е моментът Арсенал да покаже, че е преодолял слабостите, които са го наранили в миналото, както във вътрешното първенство, така и в Европа. Време е Артета и неговите играчи да сдържат нервите си, когато напрежението е високо – нещо, което не успяха да сторят през миналата кампания, когато преследваха титлата в Англия. Порто е отбор, способен да причини болка на топчиите. Драконите имат само 1 загуба в последните си 15 мача, разполагат с уважаван треньор – Серджо Консейсао, а в лицето на 41-годишния защитник Пепе имат опит и познания в надпреварата, които могат да превърнат нощта за Арсенал в истинско разочарование.

Въпреки че Порто има страхотно родословие в Шампионска лига, драконите не са елиминирали английски клуб в надпреварата, откакто тимът на Жозе Моуриньо отстрани Ман Юнайтед през 2003/04. Така че артилеристите не би трябвало да имат проблеми, ако играят на познатото ниво. Има всички предпоставки призраците от миналото в турнира на богатите да бъдат прогонени, а този сезон предлага на Арсенал възможност да направи това категорично.

Тъй като близкият стадион „Уембли“ е домакин на финала на 1 юни, перспективата за спечелване на Шампионска лига в родния град е очевидна мотивация. Но списъкът от конкуренти също трябва да даде на Арсенал оптимизъм за спечелването на първата им европейска купа. Байерн и ПСЖ, които вече се класираха за 1/4-финалите, са по-слаби от предишните сезони. Същото важи и за Барселона, Наполи и Атлетико Мадрид. Да не говорим за победителя от дуела Борусия Дортмунд – ПСВ Айндховен.

Действащият европейски шампион Ман Сити отново е фаворит да спечели състезанието. Но Арсенал най-накрая прекрати поредицата си от 9 загуби срещу отбора на Гуардиола, като ги победи на „Емирейтс“ във Висшата лига този сезон. Така че топчиите вече познават усещането за успех срещу доминиращата сила в играта. Но първо трябва да преминат Порто и това може да е най-голямото предизвикателство. Напрежението, лошата история и тенденцията за провал в Шампионска лига продължават да преследват Арсенал, поради което елиминиране на драконите ще означава повече от просто достигане до 1/4-финалите.

Марк Огдън, ESPN, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС