Мениджърът на Арсенал Микел Артета определи Пеп Гуардиола като "най-добрия треньор в света", докато двамата близки приятели се подготвят за голямото дерби този уикенд в борбата за титлата във Висшата лига.

Манчестър Сити е домакин на "артилеристите" на стадион "Етихад" в неделя, след като спечели последните седем домакински срещи между двата тима.

Арсенал успя да постигне победа над Сити, когато триумфира на "Емирейтс" по-рано този сезон. Защитаващият титлата си отбор на Гуардиола е на трета позиция в подреждането само на точка зад лидера Ливърпул и зад лондончани, които са със същия актив на втората позиция.

Двамата испанци са добри приятели, а Артета работи под ръководството на Гуардиола в Сити между 2016 и 2019 година и има принос за двете спечелени титли във Висшата лига. Сега обаче те отново ще бъдат съперници, а наставникът на Арсенал се готви да се сблъсъка с мениджър, за когото смята, че няма равен в професията.

"Моето възхищение и това, което чувствам към него, със сигурност не са се променили. Според мен, той е най-добрият треньор в света и е един от най-прекрасните хора, които съм срещал във футбола", каза Артета на пресконференция.

Двата тима се бориха за титлата през миналия сезон, преди Сити в крайна сметка да победи Арсенал за трофея по пътя към спечелването на требъл.

"Вероятно бих предпочел да го направя срещу някой, към когото нямам тези чувства, но просто нямам избор", каза той.

"Ще се подготвим за мача много добре. Не може да се чувствам различно като човек по отношение на Гуардиола, но професионално трябва да действам различно", заяви испанецът.

Артета потвърди, че нападателите Букайо Сака и Габриел Мартинели може да се появят в игра, тъй като са пропуснали международните мачове заради леки контузии, докато Габриел Магаляеш също се очаква да бъде достатъчно готов, за да стартира като титуляр.

Предизвикателството пред Арсенал е не само да сложи край на деветгодишната пауза без победа в първенството срещу Сити, но и да подражава на своите съперници, за да се утвърди като основна сила в европейския футбол.

"Те вдигнаха летвата във Висшата лига и във футбола като цяло до нива, които не са виждани досега", коментира Артета успехите на Сити.

Това е красотата на този спорт, защото те прави по-добър и те предизвиква повече. Трябва да поддържаш това темпо и това е, което се опитваме да направим. Ще бъде изключително важен мач и за двата отбора. Ще ни даде огромен тласък отново, ако отидем там и го спечелим. Все пак има дълъг, дълъг, дълъг път, за да направим основите и да го спечелим", завърши той.