Това лято Бастиан Швайнщайгер (31 г.) смени Байерн с Манчестър Юнайтед и всички очакваха чудеса от него. Да, ама не. Оказа, че капитанът на Германия не може да носи сам Юнайтед на гръб, а първите му месеци на "Олд Трафорд" определено са разочароващи. Затова и критиките към халфа не закъсняха, особено след отпадането от Шампионската лига миналата седмица. Друг е въпросът дали са уместни.

Отзивите за представянето на световния шампион в редиците на Манчестър Юнайтед - Бастиан Швайнщайгер на мача с Волфсбург в Шампионската лига през седмицата бяха опустошителни. "В нощта, в която трябаше да излезе напред и да поведе останалите, германецът бе най-голямото разочарование", обобщи по адрес на халфа "Манчестър Ивнинг Нюз". А медиите на Острова като цяло за нарочиха именно 31-годишния Швайни за основен виновник за загубата с 2:3 на "Фолксваген-Арена" и ранното отпадане от турнира.

Мениджърът Луис ван Гаал също реагира и смени предполагаемия си лидер още в 69-ата мин. Така холандецът показа, че при резултат 1:2 не вярва в обрата, докато на терена е Бастиан. "Не сменям играчите просто така" - подчерта след мача Ван Гаал. А след това изстреля едно доста конкретно изречение. - "Не мога да кажа, че това беше онзи Швайнщайгер от времето ми в Байерн"!" Именно това бе най-голямото обвинение, което капитанът на Германия трябваше да понесе в последно време. Обвинение, което в прав текст означава, че Швайни така и не е оставя в играта на Юнайтед желания отпечатък. 

Това лято Швайнщайгер напусна Байерн по посока "Олд Трафорд" за трансферна сума от 9 млн. евро. Задачата му бе да помогне за изправянето на травматизирания след напускането на сър Алекс Фъргюсън Юнайтед. Вече над 2 г. отборът е далеч от титлата, а това не отговаря нито на очакванията на феновете, нито на американските собственици сем. Глейзър, които контролират клуба от 2005 г. насам. Поне за момента обаче на Бастиан му е трудно да оправдае очакванията.

Още от първия ден за него на Острова се говори, че вече няма нужната динамика, за да раздвижи играта на Юнайтед. Истината е, че това обвинение не може да бъде отхвърлено просто така. Защото без съмнение е факт, че през годините Швайни загуби от темпото си. Вече човек трудно може да си представи, че той е започнал кариерата си като крило. Но най-късно след спечелването на Шампионската лига (б.р. 2013 г.) и световната титла (2014 г. ) той преминава през тежка фаза както във физически, така и в психически план. Точно това беше и причината Бастиан да потърси ново предизвикателство и да се отдели възможно най-далеч от комфортната зона "Байерн". 

Още тогава Франц Бекенбауер нарече смело решението му да се премести във Висшата лига и отсече, че би го посъветал по-скоро за трансфер в американската Мейджър Лийг Сокър. Тук логичният въпрос е дали Бастиан не закъсня с 2 г. с трансфера си в Англия? Защото Пеп Гуардила не го е оставил просто така да напусне Байерн след 17 г. в клуба. Пеп просто видя, че застаряващият Швайни не му е нужен! Как се държат баварците с играчите, в които са убедени показва случаят "Томас Мюлер". Даже и оферта от 100 млн. евро не убеди клуба да пусне нападателя в Манчестър Юнайтед. Безспорно голяма загуба за Луис ван Гаал, който искаше да разполага с любимеца си от периода си в Байерн. Вместо него обаче той получи Швайнщайгер. Също стар негов познайник. 

Вече сериозен период от време обаче холандецът не крие, че не е доволен от изявите на основния си халф. А това направи впечатление даже на шефа на Байерн Карл-Хайнц Румениге, който захапа Ван Гаал. "Малко съм разочарован от Луис - подчерта Кале. - Той искаше на всяка цена Бастиан и сега трябва да му даде малко време. Не може още от сега да се правят изводи за него!" Реакцията на Ван Гаал обаче е доказателство за това, че самият той е подложен на сериозни критики. Да, Юнайтед е близо до първото място в класирането, но дефанзивният игрови стил под ръководството на Луис буди безпокойство около и на "Олд Трафорд".

"В атака, в атака, в атака", скандира редовно публиката на Юнайтед. Това е отчаяно искане за промяна по адрес на мениджъра. Той обаче предпочита владението на топката, сигурността и контрола. И точно в този ред на мисли критиките му по адрес на Швайни са изпълнени с дупки. Защото точно по отношение на тези три елемента едва ли има друг играча, който справя по-добре от германеца в Юнайтед. Той е в състояние да определя темпото, действа с голяма точност, за да няма грешни пасове в третината от игрището пред вратата на Юнайтед. 

Точно благодарение на Швайни Червените дяволи са с най-сигурната защита във Висшата лига след 16 кръга. На практика проблемите на Юнайтед са изцяло в офанзивен план. А там ролята на Бастиан е второстепенна. За креативните импулси в полето на противника е отговорен най-вече Хуан Мата. Според зависи от партньорите в халфовата линия - и Шнайдерлин, и Фелаини имат повече свобода в атака от Швайни. Освен това не трябва да се забравя, че в момента в слаба форма е и основният нападател на Юнайтед Уейн Руни. Затова и най-резултатният играч на Червените дяволи е Мата.

Ван Гаал също се оплаква от малката успеваемост на питомците му в предни позиции. Но така като критикува всички наред, той на практика критикува себе си. А така острите му думи срещу Швайни губят ефекта си. Освен това в тежък период Ван Гаал критикува наред всичките си футболисти. Освен това определено би било прибързано още отсега Швайни да бъде отписван в ролята на първия немец в цялата история на Юнайтед. 

А и германците като цяло имат нужда от малко повече време за аклиматизация. Михаел Балак, Месут Йозил и Пер Мертезакер също го имаха, за да свикнат с най-бързата лига на света. Факт, за който си дава сметка и самият Бастиан. "Във Висшата лига всичко е ново за мен - не крие халфът. - Естествено, че може да се играе и по-добре във всеки мач. "И аз винаги искам да правя мача на живота си, но това е невъзможно!" Тези думи излязоха от устата на Бастиан ден преди мача с Волфсбург. След загубата в него обаче на Басти ще му се наложи да работи още по-целенасочено, за да се докаже пред всичките си критици.

Материал на вестник "7 дни спорт"