Tой прави фурор в дебютните си мачове в Шампионската лига. Името му е Ерлинг Браут Халанд. Невероятно резултатният и самоуверен норвежец е атракцията на стигналия най-накрая до най-авторитетния клубен турнир австрийски “РБ Залцбург”.

След 3 месеца от началото на сезона въпросът вече е само един - колко дълго 19-годишният нападател ще продължи да носи фланелката на този отбор?

Цяла Европа е по следите на нахакания младок. “Реал” (М), “Ювентус", “Манчестър Юнайтед”, “Борусия” (Д) - слуховете и спекулациите се развихрят, когато стане дума коя ще е следващата спирка на Халанд. Но това едва ли учудва някого след сензационния старт на сезона, който направи високият 191 см блондин за тима от Залцбург.

В града на Моцарт синът на бившия норвежки национал Алф-Инге Халанд пристигна в началото на тази година срещу 5 млн. евро в касата на “Мьолде”.

Възможности за изява на терена и доверие обаче нападателят получи от Джеси Марш, който през лятото смени на треньорския пост преместилия се в “Борусия” (М) Марко Розе. Американският специалист успя така да шлифова суровия диамант по време на подготовката, че той заблестя още от самото начало на сезона.

Халанд редовно хвърля в екстаз феновете на “РБ Залцбург”. Статистиката му в първенството е зашеметяваща. В 12 мача норвежецът е отбелязал 15 гола, а е записал и 6 асистенции. В турнира за купата на Австрия има 2 срещи с 4 попадения. На голямата сцена, наречена Шампионска лига, момчето също няма нужда от време за аклиматизация.

С хеттрик Халанд значително допринесе за победата с 6:2 над “Генк” в първата среща. След това се разписа и при инфарктното 3:4 срещу “Ливърпул” на “Анфийлд”. В третата среща вкарва головете при домакинската загуба с 2:3 от “Наполи”.

Футболният свят се дивеше на случващото се. Но Халанд не спря дотук. В Неапол той отбеляза от дузпа за 1:1. Така в първите си 4 мача в Шампионската лига норвежецът вкара 7 пъти. Това не бе постигал никой друг преди него.

С 5 попадения в дебютните си 4 срещи са Тиери Анри, Дидие Дрогба, Диего Коста и Иван Класнич.

А какво да кажем при сравнението със символите на футбола през ХХI век Лионел Меси и Кристиано Роналдо? Аржентинецът се нуждае от 18 мача, за да запише 7 гола за “Барселона” в Шампионската лига. Роналдо пък стига до тази бройка след 33 срещи в най-комерсиалния турнир.

Кое всъщност е момчето, което през лятото постави рекорд с 9 попадения за Норвегия при победата с 12:0 над Хондурас на световното първенство за футболисти до 20 г.? И което няма спирачки при радостта след головете си.

Маниерът му прилича малко на този на напомпания със самочувствие Златан Ибрахимович. Халанд застава пред трибуните с широко разкрачени крака и вдигнати високо ръце, а самоуверената усмивка не слиза от лицето на скандинавеца. Тя сякаш казва: “Аз съм класен нападател и много добре го знам!”

Ако питате сънародника му Оле Гонар Солскяер, който сега е мениджър на “Манчестър Юнайтед”, Халанд прилича на Ромелу Лукаку. Това норвежката легенда на “червените дяволи” казва през миналата година, когато е треньор на “Мьолде”, а Халанд вкарва за водения от него тим 4 гола в един мач и с играта си напомня за белгийския здравеняк, който вече рита за италианския “Интер”.

Младият нападател бележи толкова естествено, че удивлява. Може би това идва и от солидното му его, което той демонстрира с постове в социалната мрежа инстаграм като този след победата над “Генк” в първия мач от Шампионската лига: “Нуждаете се от хеттрик? Обадете ми се.”

Въпреки засиленото внимание към него новата звезда при голмайсторите не е с вирнат нос, твърди треньорът му Марш. Халанд бил любимец на всички в отбора, защото “просто е много добър човек”.

Наскоро пък в интервю нападателят разкри интересен факт за себе си. Момчето обича да спи с футболни топки в кревата си. “В Залцбург те са 5, това са моите приятелки”, казва скандинавецът. Ясно е, че Халанд е изключително апетитна хапка на трансферния пазар. Норвежецът има договор с “РБ Залцбург” до лятото на 2022 г.

Категорично изглежда невероятно той да го изпълни докрай. Още през зимата голаджията може да напусне Австрия. Според най-упорития слух с най-големи шансове да го привлече е “Манчестър Юнайтед”

Това ще е ирония на съдбата. Бащата на младока играе в Англия и именно там е роден Ерлинг Браут. По-точно в Лийдс. Халанд-старши рита в местния тим и “Нотингам Форест”, преди да се озове в градския съперник на “Юнайтед” - “Сити”.

При “гражданите” стига до капитанската лента. Страшно грубо нарушение на Рой Кийн в дерби на Манчестър води до тежка травма в коляното и слага край на кариерата на Алф-Инге.

Дали въпреки този ужасяващ спомен Ерлинг Браут ще премине на “Олд Трафорд”? За такъв трансфер може да съдейства присъствието там на Солскяер. А той вече знае как да използва скоростно изгрялата голова машина на европейския футбол.


Материал на "24 часа"