Новият сезон в английската Висша лига ще започне в уикенда на 12-13 септември. Това ще съобщи ръководството на Висшата лига на клубовете по време на днешната среща. Отлагането е с повече от месец от датата, която преди пандемията бе заложена като начална - 8 август. Всичко това ще даде повече време за завършването на настоящата кампания, но същевременно означава, че нейният финал не може да се отлага многократно във времето.

Според „Дейли Мейл” при евентуално ново прекъсване, дължащо се на увеличен брой положителни тестове за COVID-19, сезонът ще бъде окончателно прекратен. Изданието добавя, че днес клубовете ще бъдат помолени да одобрят системата за средно спечелени точки на мач, която ще оформи крайното класиране, в случай че по споменатите по-горе причини сезонът не завърши и участниците изиграят различен брой срещи.

Иначе планът за доиграването на сегашната кампания остава същият - мачовете да се подновят на 19 или 26 юни и първенството да приключи до края на юли или началото на август. За 8 август е планиран финалът за ФА къп, макар че този турнир може и да не завърши, ако няма достатъчно време, тъй като приоритетът е да се изиграят всички мачове от Висшата лига. УЕФА пък планира финалите в Лига Европа и Шампионската лига да бъдат на 26 и 29 август. Датите за международните мачове в началото на септември остават и едва след тях ще започне новата кампания в Премиър лийг.

Изготвена е и нова програма, която да даде възможност на телевизиите да излъчат максимален брой от оставащите 92 мача до края на сезон 2019-20. В петък няма да има срещи от Висшата лига, а те ще бъдат запазени за по-интересните двубои от Чемпиъншип.
Според „Мирър” идеята е 5 мача да се проведат в събота, а останалите 5 – в неделя. Те ще започват един след друг, съответно в 14:00, 16:00, 18:00, 20:00 и 22:00 часа българско време, пише "Тема спорт". Ако обаче се играе само в събота и неделя, това ще означава, че сезонът ще продължи до август. Самите телевизии настояват и за срещи в средата на седмицата, които да са в часовите пояси на двубоите от Шампионската лига - от 20:00 и от 22:00 часа. Това би дало възможност за по-ранното приключване на кампанията.

Футболната асоциация също планира всички оставащи мачове от ФА къп (1/4-финали, 1/2-финали и финал) да се изиграят и да бъдат излъчени. Вероятно повечето от тях ще се проведат на „Уембли”. Всички тези планове ще бъдат обсъдени по време на днешната среща на клубовете. Правителството вече в прав текст обяви, че желае повече двубои да бъдат излъчени безплатно за феновете, които може би още дълго време няма да могат да ходят на стадионите.