Повечето хора определиха момента като реален, когато разбраха, че COVID-19 не е някаква далечна заплаха, а по-скоро върви бързо и неумолимо към праговете на нашите врати. За английския футбол това се случи през седмицата, която започна на 9 март с победата на Лестър с 4:0 над Астън Вила и премина през елиминацията на Ливърпул от Атлетико Мадрид в Шампионската лига в сряда. Каква неудобна нощ беше тази на „Анфилд“ – хиляди фенове жадуваха да са там, но дълбоко в сърцата си се чудеха защо са им позволили.

Беше ли наистина безопасно? В Мадрид на родителите им беше забранено да изпращат децата си на училище и на други места в Европа, по-специално в Италия. Все пак около 3000 привърженици на дюшекчиите пътуваха до Ливърпул, голяма част от тях минаха и през Лондон. Когато на следващата нощ мениджърът на Арсенал Микел Артета даде положителна проба, нарастващото безпокойство предизвика неизбежното.

В страха и клаустрофобията от блокиране най-простите удоволствия донесоха засилени усещания – разходката в парка, слънчевата топлина. Същото беше и с футболните фенове – не знаеш какво имаш, докато не го изгубиш. Поговорката докосва с точност. Но утре, от 20:00 часа, ще посрещнем отново английския футбол с мача Астън Вила – Шефилд Юнайтед.

Да се каже, че Висшата лига се завръща с гръм и трясък, е умерено твърдение. Това беше най-дългата пауза в първенството след Втората световна война, но рестартът чука на вратата. Сега ни очакват мачове практически всеки ден до края на следващия месец и в различни интервали от време.

И ако на всички е ясно, че Ливърпул ще спечели титлата за първи път от 30 години насам, то има много други любопитни неща. Битката за класиране в Шампионската лига може да включва дори клубовете на 10-о и 11-о място (б.р. – Бърнли и Палас). Особено ако отстраняването на Сити от евротурнирите бъде потвърдено следващия месец. Освен това цели 6 отбора на този етап изглеждат замесени в битката за оцеляване.

В един променен свят това ще бъде променена игра. Невъзможно е да се преодолее липсата на феновете по стадионите. Атмосферата на мачовете в други европейски страни като Турция и Гърция е по-добра, но както отбеляза веднъж Арсен Венгер: „Няма друго място на планетата, където привържениците реагират по подобен начин на случващото се на терена“.

Всички футболисти са играли при затворени врати, но има разлика между тези поводи и високите залози на Висшата лига. Въпреки че мотивацията трябва да идва предимно отвътре, играчите се хранят с енергията на феновете. А с това изчезва и домакинското предимство, както се видя в Бундеслигата.

Има аргумент, че отсъствието на привърженици внася чистота на техническото състезание, сближава ни с идеята, че по-добрият отбор ще спечели, въпреки че това е пренебрегване на манталитета и една от най-завладяващите области на играта. Със сигурност ще бъде странно да се види как Джордън Хендерсън вдига шампионския трофей на фона на празни пластмасови седалки.

Но в крайна сметка това решение е по-добро, отколкото да няма такова. Ясно е, че засега щетите по клубовете са сериозни, защото не влиза нищо като приход. Но не се заблуждавайте – парите предизвикаха рестарта на Висшата лига. Сумите са огромни. Слагаш край на сезона и губиш най-малко 760 млн. паунда.

Това беше едно дълго пътуване, при което се проведоха многобройни конференции и видяхме редица различия в мненията. Все пак играчите бяха уверени в своята безопасност. Протоколите за провеждане на мачове били стабилни, а Жозе дори каза: „Не можем да искаме повече, отколкото ни дават властите. А те ни дават максимална сигурност“.

Голяма част от коВИДиотите в играта привлякоха негативно внимание за нарушение на блокирането, но благотворителните усилия на огромното мнозинство мениджъри и играчи наистина са нещо, което показва смирение и щедрост. Те помогнаха на хората и напомниха, че тези суперзвезди са просто нормални момчета.

Бариерите са разрушени, разстоянието между играч и фен изглежда все по-малко. А мисълта в навечерието на голямото завръщане е, че уважението и футболът могат да удържат всеки див порив на съдбата. Висшата лига невинаги е била лесна за обичане. Сега обаче ще бъде различно и това ни изпълва с оптимизъм...

Дейвид ХЪНТЪР, Guardian, превод на в-к Тема спорт