В края на юни договорът на Единсон Кавани с ПСЖ изтече. Уругвайският нападател отказа да поднови настоящото споразумение с парижани за два месеца, за да участва в доиграването на Шампионската лига, и напусна клуба като свободен агент. Той прекара лятото в родината, където коси трева, язди коне и лови риба. В началото на септември 33-годишният играч дори се зае с балет и едва преди затварянето на трансферния прозорец той си спомни за футбола, като подписа договор с Манчестър Юнайтед. С какво Кавани може да помогне на мениджъра Оле Гунар Солскяер?

  • Ужасен сезон в ПСЖ

Последната кампания в ПСЖ не бе никак успешна за Единсон. Уругвайският нападател бе измъчван от травми на бедрото и разтежение на слабините, които го оставиха извън стартовия състав за сметка на Мауро Икарди. Тухел често оставяше Ел Матадор на пейката, оттук и ниската резултатност - само 7 гола в 22 мача във всички турнири. Според слухове 33-годишният футболист не е искал да подновява договора си за два месеца, защото е разбрал, че няма да играе в стартовия състав на Томас Тухел. За последен път той се появи на терена с екипа на ПСЖ в 1/8-финалния реванш в Шампионската лига срещу Борусия Д (2:0). Кавани не е играл в официални мачове от март, след като изкара около 210 дни без футбол. През 2020 г. той изигра само 532 минути, или приблизително 6 пълни мача.

  • Защо избра Манчестър

Информация за трансфера на нападателя в отбора на Оле Гунар Солскяер се появиха няколко дни преди трансферният прозорец да затвори. По-късно тя беше потвърдена от агента на Кавани Валтер Гулиелмоне, а в понеделник уругваецът подписа договор за 1+1 години. Единсон поиска висока заплата от ръководството на червените дяволи. Според журналиста Фабрицио Романо Кавани държал да получава по 10 млн. евро годишно от английския клуб. В крайна сметка точната сума е 10,4 млн. евро. Самият Единсон обясни, че след комуникацията със Солскяер желанието му да се премести в Юнайтед се засилило.
„През цялата си кариера играх пред някои от най-страстните фенове. Знам, че в Манчестър са точно такива. Нямам търпение да изляза на „Олд Трафорд”, когато феновете могат да се върнат на трибуните без риск за здравето.

Искам да продължа да пиша историята си във футболната книга. Знам, че вниманието ми винаги трябва да остава насочено към едно и също нещо - работа, работа и повече работа. След като разговарях със Солскяер, желанието ми да играя с фланелката на Манчестър Юнайтед само се засили”, каза Кавани в интервю за официалния сайт на червените дяволи.

  • Как може да помогне

Юнайтед продължава участието си за Купата на лигата, така че до края на годината календарът ще е натоварен. Ротацията е неизбежна. Солскяер има четирима нападатели в лицето на Антъни Марсиал, Мейсън Грийнууд, Маркъс Рашфорд и Одион Игало. Към тях ще се присъедини и Кавани, който според бившия играч на червените дяволи Диего Форлан ще стане своеобразен учител за по-младите си колеги. „Мисля, че Единсон ще се справи добре. Той ще покаже поведението и професионализма си, начина, по който работи и тренира усилено. Другите играчи от „Олд Трафорд“ ще се учат от него“, каза уругваецът в интервю за The National.

Същото мнение изрази и самият Солскяер, възхитен от привличането на Ел Матадор. „Кавани ще внесе енергия, сила, лидерство и характер в отбора. Но най-важното са головете. Кариерата му до този момент е страхотна, той печели трофеи с почти всеки отбор. Кавани все още има какво да покаже на най-високо ниво. Младите ще могат да се учат от един от най-добрите нападатели в Европа през последното десетилетие. Ще им бъде полезно, защото Единсон знае точно какво е необходимо, за да бъде успешен. Очакваме с нетърпение ефекта, който той ще има в Манчестър Юнайтед”, заяви норвежкият мениджър.
Трябва да се припомни, че такива звездни футболисти от Южна Америка, като Алексис Санчес, Анхел ди Мария, Радамел Фалкао и Диего Форлан, вече са били в Манчестър. И никой от тях не успя да се изяви пълноценно на „Олд Трафорд“, въпреки че бяха купени за много пари.

Може би Кавани ще успее да прекъсне тази тенденция и отново ще видим Манчестър Юнайтед конкурентен не само във Висшата лига, но и в Шампионската лига. Единсон сигурно очаква старта в Шампионската лига със специални чувства - все пак на 20 октомври Манчестър Юнайтед излиза на „Парк де Пренс” срещу ПСЖ...

Материал на Goal.com, превод на в-к "Тема спорт"