Последният ден на летния трансферен прозорец по традиция е много драматичен, не беше по-различно и тази година, въпреки че клубовете са със свити бюджети заради пандемията от коронавирус. Големи сделки обаче не липсваха и Gol.bg ще ви представи най-интригуващите.

Треньорът на "дюшекчиите" Диего Симеоне се ядоса, че изпусна един от твърдите си титуляри. Според медиите в Испания Чоло е бесен, но клубът нямаше какво да направи, след като Арсенал плати откупната клауза на Партей от 50 млн. евро и той се съгласи да премине при "топчиите". В обратната посока пое Лукас Торейра, който ще играе в Мадрид под наем.

Единсон Кавани цяло лято не бърза с избора си за нов отбор, след като напусна ПСЖ като свободен агент. Името му беше свързвано с редица клубове, сред които Ювентус, Атлетико Мадрид и Бенфика. В крайна сметка уругвайският стрелец се озова на "Олд Трафорд", където нямаха типичен централен нападател. Юнайтед се съгласи да изпълни високите финансови претенции на 33-годишния футболист – годишна заплата от 10 млн. евро, и двете страни подписаха договор за един сезон, с опция за подновяване за още 12 месеца.

20-кратният шампион на Англия беше най-активният клуб в Европа в последния трансферен ден за 2020 г. На "Олд Трафорд" взеха и Алекс Телеш от Порто. Той подписа с Юнайтед за четири години и според медиите на Острова сделката е била на стойност 15 млн. евро, което е нищожна сума за днешните стандарти. Бразилецът обича да атакува по фланга и има отлична статистика за защитник – 26 гола и 57 асистенции в 195 мача за Порто.

От няколко месеца Ювентус се опитваше да намери нов клуб за Дъглас Коста. Най-много се спрягаха имена от английската Висша лига, сред които и Манчестър Юнайтед. Множеството му контузии обаче отказваха потенциалните купувачи на бразилския национал. Изненадващо Коста се завърна вчера в Байерн Мюнхен. Той ще играе под наем на "Алианц Арена" за един сезон. Отделно в последния ден баварците се подсилиха още с Ерик Чупо-Мотинг и Буно Сара от Олимпик Марсилия срещу 10 млн. евро.

Юве се съгласи да пусне Коста в Байерн, защото вече имаше и негов заместник. Това е Федерико Киеза, който идва от Фиорентина. За да се впише във финансовия феърплей, хегемонът на Ботуша, се договори с "виола" за наем за 2 млн. евро, още един наем следващата година за 8 млн. евро, след което и задължителна откупна клауза за 40 млн. евро. Освен това на "Артемио Франки" могат да вземат допълнителни 10 млн. евро за лесно изпълними бонуси, свързани с представянето на Юве или Киеза.

  • ПСЖ с изненадващ трансфер

ПСЖ изненадващо се подсили с Рафиня Алкантара от Барселона. 27-годишният футболист подписа с френския първенец до лятото на 2023 г. През миналия сезон той игра под наем в Селта, след като така и не успя да се наложи на "Камп Ноу". Парижани взеха още и Мойс Кийн от Евертън, който трябва да замести завърналият се в Бундеслигата Чупо-Мотинг.

  • И България не остана по-назад

Българските клубове също осъществиха изненадващи трансфери в последния ден. Най-голям интерес предизвика преминаването на Кирил Десподов в Лудогорец. Той ще играе под наем в Разград от Каляри срещу 500 хил. евро. Изборът на национала вбеси феновете на ЦСКА, защото крилото се врече във вярност на "червените" и заклейми Лудогорец преди няколко години.

От "Българска армия" не останаха с празни ръце. ЦСКА привлече двама футболисти от Уотфорд. Преотстъпени за един сезон от английския клуб са Джером Синклер и Адалберто Пенярена. Освен това преминаването на Али Соу във френския Дижон срещу 3,5 млн. евро пропадна като на филм и така Стамен Белчев вече има сериозна конкуренция в отбора си.

  • Сделки на косъм

Имаше и сделки, които не успяха да се осъществят. Най-ощетен от тази гледна точка изглежда Барселона. Каталунците се разминаха със защитника на Манчестър Сити Ерик Гарсия, който след 10 месеца става свободен агент. На "Камп Ноу" няма да играе и Мемфис Депай. Той беше силно желан от Роналд Куман, но проваленото преминаване на Усман Дембеле в Манчестър Юнайтед накара каталунците да не взимат нидерландския национал, който блести с екипа на Олимпик Лион.