Манчестър Юнайтед ще предостави 5000 безплатни обяда на деца от шест училища по време на октомврийската ваканция и така ще подпомогне кампанията на Маркъс Рашфорд срещу детския глад във Великобритания.

Рашфорд се зае с тежката задача да осигури топла храна за всички ученици на Острова по време на първия локдаун заради кризата с коронавируса през пролетта и началото на лятото, като тогава неговите усилия накараха правителството на Великобритания да продължи да дава ваучери за храна на децата. Наскоро обаче властите на Острова заявиха, че програмата няма да бъде изпълняване по време на други неучебни дни, което накара 22-годишния футболист да използва популярността си в социалните мрежи, за да призове общностите по места да окажат нужната помощ на децата.

Редица по-големи и по-малки компании и бизнесмени из цяла Англия вече откликнаха на призива на футболиста на Манчестър Юнайтед и се заеха със задачата да осигурят нужните количества храна, информира БНР.

Сега към тази група се включва и футболният клуб от "Олд Трафорд", който заедно с Фондацията на Манчестър Юнайтед ще работи в сътрудничество с благотворителната организация ФеърШеър за приготвяне и доставяне на 5-те хиляди порциона храна.

"Много деца в Манчестър не разполагат с нужната храна. Те са особено засегнати в ситуацията, при която няма ваучери през почивните дни. По тази причина ние искаме да подпомогнем брилянтната работа, която до момента свърши Маркъс Рашфорд", заяви Колет Роуч, главен оперативен директор във Фондацията на Манчестър Юнайтед.

В сряда парламентът във Великобритания отхвърли предложението на опозиционната Лейбъристка партия за удължаване на програмата за безплатни ваучери за храна за учениците до великденските празници през 2021 година.