Освен че се представя отлично с екипа на Манчестър Юнайтед, вкарвайки хеттрик срещу РБ Лайпциг в Шампионската лига, Маркъс Рашфорд натрупа солидна обществена популярност и извън терена. Той се превърна в лице на борбата срещу детската бедност във Великобритания, докато местното правителство отказваше да предоставя безплатна храна на уязвимите ученици. 

Петицията на нападателя за прекратяване на мизерията при подрастващите надхвърли 1 милион подписа, тъй като хиляди кафенета, ресторанти и местни фирми се намесиха в подкрепа на затруднени семейства, които останаха без достъп до безплатното хранене. Той дори се появи в една от социалните кухни и лично се включи в приготовленията. Причината е в доброто сърце на британеца, както и във факта, че едно от местата, на които се раздава храна в Манчестър, вече носи името на майка му Мелани.

Това е една от едва петте парламентарни петиции, които успяват да достигнат толкова голям брой подписи, но 22-годишният умело използва социалните мрежи и популярността си, за да набере достатъчно подкрепа за каузата си.

Английският национал събра страхотна обществена подкрепа в знак на протест, след като депутатите миналата седмица гласуваха против удължаване на безплатното хранене в училище до Великден 2021 година. От доста време футболистът е един от най-отдадените активисти в кампанията за изхранване на хората с ниски доходи. Самият той многократно е разказвал, че семейството му се е възползвало от тази социална услуга, когато е бил малък. С влиянието си 22-годишната звезда на червените дяволи накара местния бизнес и органите на управление да осигурят храна на всяко дете, когато училищата затворят.

Семействата с ограничения получават ваучери в общ размер 120 млн. паунда, за да могат да си осигурят топло ядене. Рашфорд успя да събере 20 млн. паунда, за да предотврати края на кампанията. Така над 1 млн. деца във Великобритания продължиха да получават помощи и обяд в училище.

За тези действия на Рашфорд лично кралица Елизабет II го награди с Орден на Британската империя.

През лятото, взимайки под внимание пандемичната ситуация, в която се намира Великобритания, Рашфорд излезе на преден план в борбата с правителството, за да удължи достъпа на децата до трапезариите по време на летните ваканции. Той постигна успех и в крайна сметка министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън отстъпи. Децата се хранеха през лятото, но, разбира се, проблемът не свърши дотук. Краят на годината наближава, а заедно с това предстоят есенните и коледните празници. Общо около 12 седмици, в които децата, чиито родители преживяват деликатна ситуация, няма да имат храна на масата.

Затова Рашфорд пусна до политиците петиция, подписана от повече от 300 хиляди души, с молба тези деца да имат гарантиран достъп до училищното меню по време на неучебните дни. Повече от 300 депутати отхвърлиха неговото предложение и казаха, че вече има достатъчно помощи, които страната дава на хората в затруднено положение. 

"Спомням си как майка ми заспиваше в сълзи, след като беше приключила 14-часова работна смяна, без да знае дали ще успее да свърже двата края. Това беше моята реалност. За щастие имах таланта да ритам топка, което извади цялото ни семейство от онази ситуация", разказва Рашфорд по повод кампанията си.

Според данните, изложени от самия Рашфорд, във всеки клас на британското училище има 9 от 30 деца, които живеят в бедност. Ето защо в началото Рашфорд не спря въпреки категоричното "не" на правителството.

Играчът на Манчестър Юнайтед си сътрудничи с благотворителната мрежа Fareshare, която помага за облекчаването на бедността във Великобритания и допринася за събирането на повече средства за хранителните банки. В крайна сметка Маркъс предизвика истинско цунами в Twitter. Училища, местни фирми и кметства започнаха да обявяват, че ще предлагат храна на онези деца, които се нуждаят от нея. Всичката тази информация може да се намери на страницата на нападателя на Манчестър Юнайтед в социалната мрежа. Наред с това 22-годишният играч се появи като резерва и отбеляза първия си хеттрик за мъжете на червените дяволи. Той бе точен при разгрома с 5:0 над РБ Лайпциг на "Олд Трафорд" в Шампионската лига.

„Това е невероятна чест за мен. Много специален момент. Никога не съм си мислел, че ще стигна до нещо такова, още по-малко на 22-годишна възраст. Майка ми е истински заслужилият получател на тази чест. Борбата ни още е далеч от завършена”, коментира футболистът по повод наградата от кралицата.

Така на 22 години Маркъс може да се похвали с нещо, което малцина са успявали да постигнат: да убеди правителството на Великобритания, че прави грешка в социалната си политика. През септември той получи и почетната награда на Асоциацията на професионалните футболисти за усилията си в обществена полза.

Материал на ВВС
Превод на "Тема спорт"