Американската банка JP Morgan Chase & Co бе главният играч в европейската Суперлига, която се разпадна за часове, след като бе обявена. Точно от нея трябваше да дойде първоначалният заем от 4 милиарда евро, който да се изплати за 23 години при лихва между 2 и 3%, което е суперизгодно.

Тя е една от четирите големи в САЩ с Bank of America, Citigroup и Wells Fargo. И според всички показатели - активи, депозити, собствени средства, печалба, чисти приходи и пазарна капитализация, заема първото място.

Банката стартира през 1799 г. В момента е един силен финансов холдинг, който е образуван от сливането на различни структури с широк спектър на дейност. Занимава се с инвестиционно банкиране, комерсиално банкиране, класически услуги за физически лица и управлява огромни активи.

Главният офис е в Ню Йорк, но има подразделения в цял свят. Името на банката е свързана с няколко крупни скандала. През 2001 г. тя се оказа свързана с банкрута на Enron, най-крупния в историята на САЩ. Заради това бе санкционирана с глоба от 2 милиарда долара, а през 2005 г. плати още 2,2 милиарда за да се прекрати съдебният иск, заведен от инвеститорите на Enron.

Тя бе в основата и на финансовата криза от 2008 г., като заради спекулациите с ценни книжа федералната комисия на САЩ заведе към нея куп искове. И след три години бе платена най-голямата глоба в историята от 13 милиарда долара.

В средата на 2010 година банката бе замесена и в скандала с измамника Бърни Мейдоф, който неотдавна почина в затвора и беше създал най-голямата финансова пирамида в историята. Той си открил сметка в банката през 1986 г. и я използвал до самия си арест през 2008 г. Финансовата институция била наясно с финансовите измами, които правел, но не искала да губи крупен клиент. И нова глоба - 1,7 милиарда долара.

През 2011 г. Управлението по контрол на активите в чужбина наложи глоба на банката за нарушение на санкциите срещу Куба, Судан, Иран и Либерия. Списъкът може да бъде продължен със спекулации на ценни книжа, манипулации на пазара и дори корупция в Хонконг. Но същото се отнася и до други траснационални финансови холдинги.

Въпреки това банката е в страхотна форма, дори по време на пандемия. На 7 април бе пуснат годишния отчет за 2020 г., според който доходите на институцията са 122,9 милиарда долара, а чистата печалба - 29,1 милиарда. За 2019 г. тези цифри бяха 118,5 милиарда и 36,4 милиарда. В отчета се споменава, че са предоставени кредити и привлечени инвестиции на стойност 2,3 трилиона долара.

Банката е сериозно свързана със спорта. В момента тя е купила правата за имената на залата на “Голдън Стейт Уориърс” в НБА и на стадиона на бейзболния “Аризона Даймъндбекс”. Официален партньор е на Мейджър лийг сокър и на откритото първенство на САЩ по тенис.

Американската банка има сериозни връзки със Суперлигата, особено с “Манчестър Юнайтед”. Тя стои зад фамилията Глейзър, която купи отбора през 2013 г. В основата на сделката е Ед Удуърт, който след провала на Суперлигата подаде оставка като изпълнителен вицепрезидент на клуба. Точно той работи като инвестиционен банкер в институцията от 1999 до 2005 г., след което се мести във футбола.

Тя предлага покупката да е със заем, като залог са бъдещите приходи на отбора. Той е отпуснат от няколко хеджфонда и британската банка на Ротшилд - 540 милиона лири. След това институцията помага акциите на “Юнайтед” да излязат на нюйоркската борса, за да се намали дълговата тежест.

Същата финансова институция стои и зад заема на президента на “Реал” (Мадрид) Флорентино Перес за ремонта на стадион “Сантяго Бернабеу”, който стартира миналата есен и ще е за около 575 милиона евро.

Друг участник в Суперлигата - “Интер” (Милано), се консултира с американците за пускането на облигации, които отново са свързани с бъдещи вземания на клуба.

През 2019 г. банката помогна на американеца Роко Комисо да купи “Фиорентина” като финансов консултант по време на сделката със семейство Дела Вали. Същата институция финансира и съветва Ден Фридкин за покупката на “Рома”. 

В крайна сметка той плаща само 200 милиона евро на Джеймс Пелота, като в това време акциите му се оценяват на тройно по-голяма цена. И намесата в “Рома” не е за първи път. Банката пусна в продажба 5-годишни облигации на клуба за 275 милиона евро, за да се плати дългът към друга американска финансова институция - Goldman Sachs. 

Материал на "24 часа"