Привържениците на Манчестър Юнайтед излязоха с официално обръщение след вчерашните протести, отложили голямото дерби на английския футбол срещу Ливърпул.

Вчера хиляди фенове на "червените дяволи" се събраха около "Олд Трафорд", а част от тях дори нахлуха на терена. Всичко това бе насочено срещу собствениците на клуба - фамилия Глейзър

Феновете искат американските милиардери да продадат клуба по на-бързия начин, уточнява "Монитор". Повечето от тях искат прилагане на немския модел с 50% плюс една акции, които са притежание именно на феновете.

Те пуснаха официално съобщение до Джоъл Глейзър, в което пишат:

"След вчерашните събития вярваме, че вашето внимание е насочено напълно към въпроса какво ще се случи в Манчестър Юнайтед.

Искаме да бъдем ясни, че никой не иска случилото се вчера на "Олд Трафорд" да се превърне в редовно събитие. Ние сме футболни фенове и искаме да подкрепяме нашия отбор. Не искаме да прекарваме почивните си дни, протестирайки извън нашия стадион. Това, което се случи, беше кулминация на 16 години, в които вашето семейство като собственик на клуба ни докара до дългове и западане. Повече от всякога се чувстваме игнорирани. В тези 16 години нито един от членовете на фамилия Глейзър не благоволи да проведе разговор с нас.

Никой от нас не иска това да продължава. Така че трябва да намерим начин да продължим напред и имаме план с четири точки, за да се случи това:

1. Включете се и подкрепете инициираното от феновете разглеждане на футбола от страна на правителството и го използвайте като възможност за промяна на сегашната структура на собственост в полза на привържениците.

2. Веднага назначете независими директори в ръководството, чиято единствена цел е да защитават интересите на клуба като футболен клуб, а не на акционерите.

3. Работете с тръста на привържениците на Манчестър Юнайтед и феновете като цяло, за да бъде внедрена акционерна схема, която е по-достъпна за всички и в която акционерите имат същите права за гласуване като тези, които притежават във фамилия Глейзър. Ако има апетит сред феновете, трябва да приемете и да не оказвате съпротива на това делът на Глейзър в клуба да бъде намален или изцяло изкупен.

4. Съгласете се на консултации с притежателите на сезонни билети за всички съществени промени, засягащи бъдещето на нашия клуб, включително и турнирите, в които участваме. Изискваме отговор на плана публично и писмено до петък. Това е единственият начин да преодолеем този проблем. Съветваме ви да го направите".