Зинедин Зидан е на 49, а повече от три десетилетия от живота му преминаха рамо до рамо с половинката му Вероник. Родена в във френския град Родес, но родителите ѝ са испанци. 

Справя се добре в училище и се записва да следва биология, но напуска университета, за да се отдаде на голямата си страст - танците. Става част от прочутата школа в Кан "Росела Хайтауър" на името на американската балерина, покорила и Щатите, и Европа.

Със Зизу се запознават именно в предградието на Ница в западния край на Френската Ривиера, където легендата прави първите си стъпки в професионалния футбол. Гаджета са, откакто Зидан е на 16, а 33 години по-късно имат четирима сина - Енцо, Лука, Елиас и Тео.

Женени са от 1994 г., а хората, които познават добре Зидан, винаги са изтъквали ролята на половинката му за най-важните решения, които е вземал в кариерата си. Ето и днес се говори за едно такова.

Английските таблоиди пишат, че основните причини Зизу да няма интерес към мениджърския пост в Манчестър Юнайтед, овакантен след уволнението на Оле Гунар Солскяер, са следните, подредени по важност:

1. Нежеланието на Вероник да живее на Острова
2. Желанието на Зидан да води френския национален отбор или ПСЖ
3. Трудностите, които Зизу изпитва с английския език.

Но схващането е, че първа точка е многократно по-силна от останалите две. "ZZ STOP! Зидан иска да поеме Юнайтед, но танцьорката го спира за поста", е заглавието на The Sun.

Трудно е да оценим колко надеждни са източниците на жълтото издание, но съвсем не е изключено да е точно така. В книгата "Златната плешива глава на Зизу" има цял раздел: "Под чехъла на Вероник, или жените са виновни за всичко". В нея подробно се обяснява как на жената на Зидан ѝ омръзва Торино и го "обработва" да напусне Ювентус и да подпише с Реал.

В Юве забелязват недоволството на половинката му и му намират луксозна вила извън града, но живописната природа не я убеждава, че трябва да останат на Ботуша. "Преместването не промени отношението ѝ към Торино. Нищо не ѝ харесваше", пише Лучано Моджи в автобиографията си.

Испания, Испания и само Испания - това иска Вероник. Бетис и Атлетико са заинтересовани от французина, а на хоризонта се появява и опцията Барселона. През пролетта на 1999 г. собственикът на концерна "Фиат" и президент на Ювентус Джани Аниели се оплаква в интервю за списание Stampa: "Бих искал да запазя Зидан, но съпругата му отговаря за всичко. Тя е шефът, откакто му роди две момчета. Проблемът се крие в нея и не мога да направя нищо по въпроса."

През 2000 г. Реал Мадрид за пръв път декларира интереса си към Зизу, а на следващата 2001-ва Перес се среща с неговия агент Ален Милячо и му връчва лист хартия, на който е написал причините, поради които футболистът трябва да избере "Бернабеу". "Надявам се да му ги четеш всеки ден", казва му босът на Реал.

Но мениджърът постъпва по-умно. Издебва удобен случай, когато Зизу е на тренировка, посещава Вероник и със сладки приказки ѝ описва прекрасния живот в Мадрид, като поема ангажимент за "голяма заплата, просторна къща и страхотно училище за децата". И се получава.

"След пет години в Торино той искаше промяна - обяснява Джани Аниели в интервю за La Gazzetta Dello Sport. - Но на първо място съпругата му искаше да отидат в Испания." Но днес Вероник не иска да отидат в Англия.

Било заради климата, заради кухнята или заради нещо друго. Кой знае - може пък да не харесва Юнайтед. Със сигурност има своята основателна причина, с която Зизу по традиция ще се съобрази. Както се казва у нас: "Жената каза и ние решихме".


Материал на webcafe.bg