Ралф Рангник е новият временен мениджър на Манчестър Юнайтед. Той ще води отбора до края на настоящия сезон. 63-годишният германец напусна поста си на спортен директор в Локомотив Москва, за да сключи договор с 20-кратните шампиони на Англия.

Опитният специалист има невероятни резултати в отборите, където е работил до момента. Рангник е с много добра визитка като футболен мениджър. Бляскавата му треньорска кариера бива забелязана първо в Улм. Ралф Рангник извежда отбора от провинция Баден-Вюртемберг до дебютно участие в Първа Бундеслига през 1999 година.

Следват престои в някои от най-добрите тимове в германския футбол, включително Щутгарт, Шалке 04, Хофенхайм и РБ Лайпциг. Рангник е бивш директор в РБ Лайпциг и РБ Залцбург, а през юли 2021 година преминава в Локомотив Москва.

Начело на Щутгарт спечели турнира УЕФА Интертото през 2000 година, а по-късно изведе и Хановер до класиране в елита на германския футбол. През 2011 година Шалке 04 под ръководството на Рангник за първи и единствен път достигна до полуфиналите в Шампионската лига и спечели купата и Суперкупата на Германия. "Сините" от Гелзенкирхен завършиха на второ място в Първа Бундеслига през сезон 2004-2005, по време на първия период на Ралф Рангник в тима.

РБ Лайпциг, с новия мениджър на Манчестър Юнайтед, но тогава в ролята на директор, се изкачи от четвъртото ниво до елита в германския футбол между 2012 и 2016 година, като това е едно от най-забележителните постижения в модерната футболна история. Лайпциг си осигури участие в Шампионската лига още след първото си участие в първа дивизия на Германия. Това се случи през сезон 2016-2017, когато "биковете" останаха на втора позиция в крайното класиране в Бундеслигата след шампиона Байерн Мюнхен.

Ралф Рангник имаше два периода и като треньор на Лайпциг, като през 2019 година класира саксонския отбор до финала в турнира за националната купа.

След тези постижения специалистът беше повишен до ръководител в Ред Бул, отговарящ за развитието на всички клубове, които са собственост на компанията, включително Ню Йорк Ред Булс и Ред Бул Брагантино в Бразилия.

РБ Залцбург и РБ Лайпциг белязаха огромното си развитие, като един от най-важните ръководители е Рангник. Отборите практикуваха нападателен стил и развиха голяма част от младите си играчи.

Рангник е описван като изключително енергичен треньор с особен усет към детайлите. Той въвежда стила с висока преса, където упоритата работа и зоналното пресиране означават, че топката трябва да се печели високо в половината на противника.

През последните години се твърди, че колегите му германски треньори Юрген Клоп, Томас Тухел, Юлиан Нагелсман и Ралф Хазенхютъл са били сериозно повлияни от стила на работа на Рангник.