Манчестър Юнайтед допусна първа загуба под ръководството на Ралг Рангник – 0:1 от Уулвс, а германецът е по-наясно от всякога с размера на задачата, която му предстои. Когато в неделя Челси и Ливърпул направиха 2:2 на „Стамфорд Бридж“, някои фенове на червените дяволи усетиха лек оптимизъм. Ако техният отбор успееше да спечели трите си мача във Висшата лига, щеше да се приближи на 2 точки зад мърсисайдци и на 3 от лондончани.

Ключовото в случая бе думата „ако“. Юнайтед е енигма през последните няколко сезона. Никой не е сигурен каква версия на отбора ще се появи. Тази, която видяхме срещу вълците, които спечелиха на „Олд Трафорд“ за първенство за първи път от февруари 1980-а, беше една от най-лошите. Нямаше темпо, посока и спешност. Вместо това имаше неправилни пасове, лошо вземане на решения и липса на структура.

Рангник знаеше, че ще отнеме време, за да закрепи авторитета си в този отбор на Юнайтед, но месец след назначението му няма предположение, че работата му е оказала някакво влияние. Прочутата му интензивна пресинг система беше видима през първите 25 минути на първия му мач срещу Кристън Палас. Но оттогава насам я няма, а системата (б.р. – 4-2-2-2), с която е избрал да играе, не извлича най-доброто от футболистите, които има на свое разположение.

Серията му без загуба като мениджър на Юнайтед приключи в понеделник вечерта, но в действителност той имаше късмет, че не се случи по-рано. Истината е, че червените дяволи са на километри зад двата отбора, които направиха забавно 2:2 в Югозападен Лондон. За Манчестър Сити, който върви към поредната си титла, дори няма смисъл да говорим.

„Знаех, че ще бъде трудно. Това беше причината да се свържат с мен, така че от самото начало бях наясно, че няма да е лесно да намеря възможно най-добрия баланс в атака и защита. Има още доста стъпки, които трябва да направим“, отсече Рангник.

И така, какви са следващите стъпки? Връщането към основите би било начало, като се има предвид броят на безсмислените и неточни пасове в последните няколко мача. А прословутото „лечение със сешоар“ може и да не свърши работа. Признанията на Люк Шоу след края на срещата пък бяха смразяващи – Юнайтед има проблеми с интензивността, мотивацията и на тима му липсва единство.

Редица играчи от първия отбор искат да напуснат клуба през януари. Антони Марсиал не е част от тима, откакто изрази желание да си тръгне. А от тези, които не искат да напуснат, има редица, които не са достатъчно добри, за да върнат Манчестър Юнайтед там, където трябва да бъде.

Двойката в средата на терена Матич-Мактомини беше превъзхождана от Невеш и Моутиньо. От дълго време е ясно, че червените дяволи се нуждаят от подобрения в центъра на халфовата линия и докато не направят това, те няма да могат да контролират мачовете си.

Бившият мениджър Оле Гунар Солскяер беше изкупителна жертва от някои в съблекалнята, защото не извлече най-доброто от играчите и въпреки че смяната му не отне много време, е ясно, че голяма част от проблемите остават. Рангник и неговият треньорски щаб трябва да работят върху манталитета и отношението на тази група. Преди дори да започнат да разглеждат техническите и тактическите причини зад техните ужасяващи изяви.

Вълците на Бруно Лаже бяха агресивни, тактически превъзходни и упорити. Те се бориха един за друг като отбор – нещо, което Юнайтед изглежда неспособен да направи. От дълго време е очевидно, че това е тим с много талантливи личности, които разчитат на моментни проблясъци, за да се стигне до победа. Те обаче са неспособни да се представят като единица.

Играчите на 20-кратните шампиони на Англия вдигнаха ръце от отвращение след последния съдийски сигнал, но трябва да се вгледат преди всичко в себе си защо нещата не се получават. Рангник призна, че трябва да види правилния манталитет и физика, преди да може да се приложи неговата контрапреса. Въз основа на доказателствата от понеделник вечер ще трябва да изчакаме известно време преди да се случи това. И докато не бъдат решени основните проблеми, разликата с техните така наречени съперници ще се увеличава.

Шарлот ДЪНКЪР, Goal.com