"О, Боже Господи, защо го направиха?", спомня си сър Алекс Фъргюсън, когато вижда Роби Фаулър, Стив Макманаман и Джейми Реднап в белите костюми преди финала за ФА Къп между Манчестър Юнайтед и Ливърпул през 1996 година.

Бившият мениджър на "червените дяволи" споделя, че в момента, в който е видял белите костюми, с които Ливърпул излезе на "Уембли" преди началото на мача, е знаел, че Юнайтед ще спечели трофея.

Смелият, а според сър Алекс безумен, избор на облекло на Ливърпул преди финала се помни и до днес като символ на разочароващото десетилетие на клуба и на останалата в историята като Spice Boy култура.

 

Макманаман, Фаулър и Реднап бяха само част от големите надежди на мърсисайдци тогава, но всички те останаха под голямата сянка на Випуска от 92-ра на Юнайтед.

"Обърнах се към Брайън Кид (асистентът на Фърги тогава - б.а.) и му казах: "1:0!". Само заради това - споделя цитираният от webcafe.bg сър Алекс в документалния филм на BBC "Sir Alekx Ferguson: Secrets of Success".

Само заради това. Това бе знак на, как да го кажа, на арогантност, на прекалена самоувереност. Напълно безумно. Синя риза, червено-бяла вратовръзка и бял костюм. И синя бутониера! Кой прави подобни дизайни?! Казаха, че е Armani. Обзалагам се, че продажбите им са спаднали драстично.

Вижте го Джейми Реднап - носеше черни очила! Но най-неприятното бе, че Рой Еванс (тогавашният мениджър на Ливърпул - б.а.) и Рон Моран (асистентът му) носеха черни костюми. Мисля, че се срамуваха. Ливърпул е велик клуб с повече европейски трофеи от Манчестър Юнайтед. Ливърпул и Юнайтед заедно са спечелили повече трофеи от който и да е клуб във Великобритания. Но те не представляваха Ливърпул; това не бе Ливърпул."

Единственото попадение в мача е дело на Ерик Кантона, който донася трофея на "червените дяволи" пет минути преди края на редовното време. Така Фърги се оказва прав и Юнайтед печели с минималното 1:0.

Благодарение на успеха, Манчестър Юнайтед подсигури втория си пореден домашен дубъл, докато "червените" останаха без трофей, а в лигата финишираха трети, зад вицешампиона Нюкасъл.

"Той (Фъргюсън - б.а.) използваше подобни детайли като епизода с белите костюми на Ливърпул на "Уембли" - добавя Райън Гигс. - Казваше неща от типа: "Виждате ли ги? Виждате ли как са се облекли? Какво си мислят тези - че вече са спечелили ли?"

Успява да ти влезе под кожата и ти също се замисляш - как така си мислят, че са спечелили?"