За един от най-великите нападатели в историята на футбола Марко ван Бастен Лионел Меси е не само "уникален" и "неповторим", но е и по-добър от Кристиано Роналдо.

„Кристиано е страхотен играч, но тези, които казват, че е по-добър от Меси, не знаят нищо за футбола или го казват недобросъвестно. Уникален е. Невъзможен за имитация и невъзможен за повторение. Играч като него се появява на всеки 50 или 100 години. Като дете той е попаднал в гърнето на футболния гений“, каза легендарният реализатор за италианската медия Corriere Dello Sport, цитиран от "Труд".

Въпросът е в центъра на футболния дебат от повече от десетилетие. Когато Кристиано пристигна в Реал Мадрид, сравнението беше неизбежно. Всъщност от последните 13 издания на Златната топка 12 спечелиха двамата (Лука Модрич прекъсна поредицата през 2018 г., годината, в която беше финалист на Световното първенство в Русия и шампион на Шампионската лига с Реал Мадрид).

Лео, който наскоро посети клиника в Барселона , е носител на този трофей 7 пъти, следван от Кристиано с 5. Следват Мишел Платини, Йохан Кройф и Марко ван Бастен с 3.

Въпреки че бившият футболист на Милан изтъкна таланта на аржентинеца и португалеца, той не ги смята за топ 3 на най-добрите в историята. „Пеле, (Диего) Марадона и (Йохан) Кройф са за мен тримата най-добри в историята“, каза ван Бастен.

Трябва да се отбележи, че както Пеле, така и Марадона не са спечелили нито една Златна топка, тъй като от 1956 до 1994 г. наградата е била предназначена само за най-добрия европейски играч.