Може би последният път, когато Кристиано Роналдо не успя да постигне своето за трансфер, беше през лятото на 2008-а и тогава не се получи много зле за Манчестър Юнайтед. CR7 отчаяно искаше да се присъедини към Реал Мадрид след 5 сезона на „Олд Трафорд“ и сагата беше токсична. Червените дяволи дадоха кралете на ФИФА, а самият португалецът заяви, че е „роб“, защото е бил принуден да остане в клуба.

В крайна сметка Юнайтед не отстъпи през лятото на 2008-а и задържа Роналдо. А благодарение на сър Алекс Фъргюсън Кристиано направи още един брилянтен сезон – червените дяволи спечелиха титлата и стигнаха финал в Шампионската лига, след което Роналдо подпечата трансфера си в Реал.

Твърдата ръка на Юнайтед проработи добре преди 14 години, задържайки играч от световна класа за още една кампания, а след това бе прибрана и значителна сума. Оттогава насам Роналдо като цяло задава мелодията на кариерата си и за да оценим как са се променили времената, си струва да си припомним цитат на Пеп Гуардиола от миналото лято, когато изглеждаше, че CR7 ще подпише с Ман Сити, а не с Юнайтед.

„По мое лично мнение има малко футболисти, които сами решават къде да играят. Кристиано е един от тях. Той ще избере следващия си отбор. Няма да съм нито аз, нито Ман Сити“, отсече каталунецът. Сега Роналдо реши, че не иска да играе на „Олд Трафорд“ и ако това е изненадало някого в Юнайтед, тогава те са били доста наивни. Един толкова безмилостно амбициозен играч като Кристиано няма как да прекара един от последните си сезони на елитно ниво в турнир като Лига Европа.

Юнайтед настоява, че португалецът не се продава и има още една година от договора си, но в момента шансовете той да изкара тази година са много малки. Да измъкнеш този допълнителен сезон от него сега е много по-трудно, отколкото през 2008-а, защото вече го няма стария коз. Дори тогава, когато червените дяволи бяха на върха на силите си и Роналдо все още имаше дълга кариера пред себе си, сър Алекс доста се бори, за да го задържи. А Юнайтед вече няма тази сила както преди.

Клубът е виновен, че е в тази позиция след поредица от лоши решения през миналата кампания. Когато привлечеш играч като Кристиано, има неписано правило, че трябва да осигуриш условия за успех, а на „Олд Трафорд“ не го сториха. Освен това кой знае колко дълго ще продължи кариерата на CR7, но със сигурност времето му на самия връх е ограничено и ако има шанс да участва в Шампионската лига с друг отбор, той със сигурност ще предприеме този ход.

Така клубът има огромен проблем още в самото начало на ерата на Ерик тен Хаг и цялата позитивност, която трябваше да генерира назначаването на 52-годишния специалист, най-вероятно ще бъде потопена в дълга трансферна сага. Но това не е нещо ново, тъй като Юнайтед от няколко години стои опасно близо до пропастта.

Тайрън Маршал, Manchester Evening News
Превод на "Тема спорт"