Феновете на Манчестър Юнайтед засипаха с похвали Лисандро Мартинес, след като той направи своя предсезонен дебют по време на равенството с Райо Валекано в неделя (1:1). 24-годишният аржентински защитник официално завърши трансфера си от Аякс за 55 милиона паунда миналата седмица, за да се събере отново с Ерик тен Хаг на „Олд Трафорд“. Въпреки равенството представянето на Касапина бе това, което привлече вниманието на привържениците в социалните медии (преди той да бъде заменен от Ерик Баи след час игра).

Един фен написа: „Уау!!! Този човек ще бъде страхотен и твърде добър… Представете си какво прави дори само с няколко часа тренировки… Той всъщност ще бъде сериозен плюс за Юнайтед, когато е напълно готов“. Втори привърженик коментира: „Точно това, от което се нуждае Юнайтед в момента, е централен бранител, който е добър и спокоен с топката в краката си. Страхотно попадение от Тен Хаг“.

Междувременно трети запалянко използва повода, за да се нахвърли върху капитана на клуба Хари Магуайър и другите централни защитници, като каза: „Много е хубаво да видя централен бранител в Юнайтед, който няма да се прецака с топката в краката. Изглежда невероятно спокоен, страхотен дебют“.

Като цяло всички са на мнение, че Лисандро, носещ прякора Касапина заради агресивна си игра, ще направи чудеса като играч на червените дяволи, защото е „абсолютна класа“.

„Мартинес бе сред най-сигурните залози, когато трябваше да се предскаже кой от учениците на Ерик тен Хаг в Аякс първи ще се присъедини към него на „Олд Трафорд“ в Манчестър”, пише Goal.com. Сайтът добавя, че на 24 години аржентинецът може да се окаже крайъгълен камък в отбранителната линия на английския гранд за цяло десетилетие напред.

За да изгрее звездата му, беше нужно време, но Мартинес е поредният ярък пример за блестящата система за следене развитие на млади играчи в Аякс. Още на 14 г. малкият Лисандро напуска своя дом в сънливия крайречен туристически град Гуалегуай (провинция Ентре Риос), за да постъпи в школата на Нюелс Олд Бойс в оживения Росарио. Парите са оскъдни за безброй семейства в Аржентина в годините след икономическата криза от 2001 г., която изпрати милиони под прага на бедността. Фамилията на Лисандро не прави изключение: „Родителите ми работеха като чистачи в училище – разказва той пред „Ла Насион”. – Ние сме голямо семейство и всички живеехме в къщата на баба ми. Тогава за мен беше нормално да ям само на обяд, а след това вечерта да пия чай с хляб или бисквити. Но бях щастливо дете”.

Началото на младежа с Нюелс Олд Бойс съвпада с последните години в кариерата на Габриел Хайнце, който също игра в Манчестър Ю. „Габриел беше идол за мен. Да премина на „Олд Трафорд“ беше толкова важно за мен, защото той също играеше тук. За мен е невероятно да развея аржентинското знаме в Манчестър. Гордея се с това”, признава Касапина.

Като тийнейджър обаче не успява да си спечели място в мъжкия състав на Нюелс и преминава под наем в Дефенса и Хустисия. Този ход се оказва майсторски за Лисандро, защото отборът е млад и амбициозен, а той се вписва в него по най-добрия начин. Става част от историческото второ място в Суперлигата през сезон 2018/19. „Когато се говори, че един клуб е като семейство, Дефенса е най-добрият пример за това. Отнасят се с теб като със син. Ти си щастлив и мислиш само за футбол. Наслаждаваш се на спорта. Дават ти всичко и разполагат с невероятна база”, спомня си бранителят.

Междувременно Аякс го наблюдава от самото начало и наскоро пусна завладяваща колекция от скаутски доклади събрани за младия защитник. Започва се с мач на младежките на Аржентина през януари 2017-а срещу Перу, когато Касапина дори не е направил професионалния си дебют. „Той играе като ляв централен защитник и има добра техника. Залага на прецизни къси и дълги пасове”, пише емисарят на амстердамци в първия си доклад.

„Страхотна техника и изключителна поливалентност”, гласи заключението през 2018 г. след сблъсък между Дефенса и Бока Хуниорс. „Продължаваме да го следим категорично и трябва да го видим отново възможно най-скоро. Това може да е вторият Нико Таляфико. Класен защитник, който знае кое какво е”, категоричен е анализът.

Старателното следене на футболиста се отплаща щедро. Началото му в Европа е трудно, но през 2021/22 той печели наградата за най-добър играч на Аякс. Въпреки това признава, че е бил озадачен от любопитния прякор, даден му от съотборниците – Касапина. „Трябва да е, защото съм агресивен в играта си – смее се той. – Но не съм футболист, който прави безумни влизания и преследва всяка топка, сякаш ще е последната в кариерата му. Преди малко сготвих пържоли вкъщи и ме бъзикаха, че прякорът ми пасва идеално!”, шегува се Лисандро.

Аякс излезе на солидна печалба от аржентинеца спрямо тези 5,8 милиона паунда, които плати на Дефенса през 2019 г. В крайна сметка трансферът на бранителя в Юнайтед може да достигне 50 милиона паунда с бонусите. Амстердамци за пореден път оправдаха репутацията си, но най-голямата заслуга е на самия Лисандро. В рамките на едва пет години Мартинес се трансформира от поредната надежда от периферията на аржентинската лига в един от най-добрите защитници на планетата.


Материал на Goal.com, превод на "Тема спорт"