Когато Манчестър Юнайтед обяви 70-милионния трансфер на Каземиро от Реал Мадрид, играчът беше описан като "един от най-добрите полузащитници в света" от спортния директор Джон Мъртоу.

Мениджърът Ерик тен Хаг го определи като някакво липсващо парче от голям пъзел, като "цимента между камъните" и разкри, че бразилецът е бил посрещнат като герой в съблекалнята. Оттогава изминаха повече от шест седмици, в които Каземиро изигра само 82 минути във Висшата лига и не започна нито един мач като титуляр.

Дори когато Юнайтед привидно се нуждаеше най-много от услугите му, 30-годишният опорен халф още веднъж стартира от скамейката - срещу страховития Манчестър Сити на "Етихад". Докато играчите на Пеп Гуардиола преминаваха като на парад през халфовата линия на Юнайтед в градското дерби, камерите уловиха обърканите погледи на Каземиро и на бившия му съотборник в Реал Кристиано Роналдо, седнали един до друг на пейката.

Объркано гледаха и доста привърженици на Юнайтед, които не можеха да си обяснят защо блестящият полузащитник гледа отстрани мач, в който поне на теория отборът се нуждае точно от играч като него. Тен Хаг обясни своето решение за титулярния състав простичко - искал е да запази доверието си в изпълнителите, донесли му четири поредни шампионатни победи. Това наистина са хората, върнали Юнайтед на правия път след катастрофалното начало на сезона и загубите от Брайтън и Брентфорд. Но начинът, по който "червените дяволи" изглеждаха при тежкото 3:6 срещу Сити, предизвика много критики около избора на Тен Хаг и липсата на Каземиро сред титулярите.

"В деня, в който го взехме, започнахме да побеждаваме, а отборът е по-важен от всичко", посочи нидерландецът. "Отборът се справя добре, нищо против Каземиро. В случая става въпрос за Скот Мактоминей, той се представяше страхотно и влязохме в серия. Но Каземиро ще намери мястото си в тима, просто трябва да стане по естествен начин".

Случилото се срещу Сити налага реакция от треньора и Каземиро най-вероятно ще бъде титуляр тази вечер в Лига Европа срещу Омония. Но това няма да сложи край на въпросите защо 5-кратният победител в Шампионската лига трябва да чака невзрачни мачове в Лига Европа, за да се добере до титулярните 11 - и то при неособено впечатляваща конкуренция в халфовата линия. Бившият защитник на Юнайтед Рио Фърдинанд предположи, че бразилецът вече съжалява за решението си да замени Мадрид за Манчестър.

"Чудно ми е какъв ефект ще окаже върху човек като него. Той е опитен, но сигурно седи и си мисли "Уау, усещам това като неуважение, предвид какво съм постигнал". Ще съм изненадан, ако мислите му не са в тази посока", каза Фърдинанд.

Плъзнаха и спекулации, че всъщност Тен Хаг никога не е искал Каземиро. От петте значими попълнения на отбора през лятото, именно бразилецът се отличава от останалите по това, че няма никаква връзка с Аякс и Ередивизи. Другите от селекцията са силно свързани с миналото на Тен Хаг - Лисандро Мартинес и Антони бяха негови играчи в Аякс, Кристиан Ериксен също е бивш играч на гранда от Амстердам и тренираше там, докато се възстановяваше от претърпения сърдечен арест. Тайрел Маласия пък беше взет от Фейенорд и щеше да е в радара на Аякс, ако Тен Хаг се беше задържал в Амстердам.

Естествено, няма спор, че Манчестър Юнайтед отчаяно се нуждаеше от опорен полузащитник, но цел №1 на Тен Хаг беше друг негов добър познайник - Франки де Йонг. Преговорите с Барселона се оказаха твърде сложни и една от най-изтощителните трансферни саги на лятото стигна до задънена улица. Едва тогава на "Олд Трафорд" се насочиха към Каземиро.

Източници около клуба твърдят, че Джон Мъртоу и техническият директор Дарън Флетчър са били впечатлени от желанието на бразилеца да осъществи този трансфер, в контраст с ината на Де Йонг, който държеше да остане в Барса. Тен Хаг явно е дал съгласието си - тъй като според клубните правила, мениджърът може да наложи вето върху всеки трансфер, с който е несъгласен - но това не означава, че е голям фен на новото попълнение.

Да не забравяме, че Каземиро е много различен футболист от Де Йонг, който обича да разиграва топката, да печели терен и да се включва в офанзивните действия. За разлика от него, бразилският национал е с много по-близък профил до типичния "разбивач", който стои пред защитата, спира атаките на съперника и оставя играта в предни позиции на по-креативните халфове около него. Досега той беше част от едно легендарно трио с Лука Модрич и Тони Кроос, но на "Олд Трафорд" няма полузащитници от класата на хърватина и германеца.

Когато Тен Хаг получи Каземиро вместо Де Йонг, това беше счетено за трансферен успех, тъй като Юнайтед беше на път да остане изцяло без нов опорен халф. Но клубът избра играч с много различен от първоначално търсения профил и това повдига нови въпроси около трансферната политика на манчестърския гранд. Навява и на мисълта, че Тен Хаг може би още не е измислил как точно да използва новопривлечения играч със завидно реноме.

Ръководството обаче едва ли е щастливо от факта, че футболист, който прибира по 375 000 евро на седмица, стои на скамейката. Каземиро е вторият най-скъпоплатен в отбора след Кристиано Роналдо, който също е резерва.

"Всеки друг клуб е много прецизен в избирането на трансферните си цели, не се лашка така на пазара от един играч на друг", отбеляза наскоро легендата Гари Невил пред Sky Sports. "В Юнайтед първо се целеха в Де Йонг, после беше Адриен Рабио и накрая взеха Каземиро с огромен договор, който ще струва на клуба 160 милиона. Явно като си отчаян, плащаш надвишени цени".

Приближени до футболиста настояват, че той не е направил трансфера с финансови подбуди. Но така или иначе, ако продължи да е резерва, това ще се превръща във все по-сериозен проблем и особено при негативни резултати, ще засилва напрежението върху Тен Хаг.

"Той нямаше такива проблеми в Аякс с играчите, които бяха там. Контролираше нещата и беше господарят, но тук трябва да се справя с големи егота и такава задача неизбежно идва, когато си начело на топ отбор", отбелязва Рио Фърдинанд.

Каземиро най-вероятно ще има шанс да впечатли в Никозия, но големият тест за него ще бъде в неделя, когато Ерик тен Хаг подбере състава за гостуването на Евертън. Тъкмо този тип мачове - скоростни, ожесточени и при враждебна атмосфера на чужд терен - са тези, в които един тим се нуждае от опитни, хладнокръвни и умели бойци.

Такова беше и манчестърското дерби. Видяхме как протече то без Каземиро чак до 60-ата минута, когато той влезе при вече решен двубой. Работата на Тен Хаг е да направи така, че на "Гудисън Парк" Юнайтед да бъде различен. 


Материал на webcafe.bg