Нека не се залъгваме – Манчестър Юнайтед не започна лятото в търсене на рушач на играта в средата на терена. Ерик тен Хаг изрично пожела хладнокръвен вътрешен халф, който борави добре с топката и може да прави чудесно прехода от фаза защита към атака. Именно такъв играч бе Френки де Йонг. Но тъй като шансовете той да бъде привлечен от Барселона се изпариха, червените дяволи се сдобиха с полузащитник от много различен калъп.

Каземиро, който дойде от Реал Мадрид срещу 70 млн. евро, е футболист, който процъфтява в това да спира опонентите, а не да предизвиква атаките на собствения отбор. Ясно е, че ако Юнайтед навлезе в суперформа и остави мрачното си начало на сезона в миналото, от клуба ще твърдят, че това е било част от плана през цялото време. Но ако лошите резултати станат ежедневие, ще продължи да има въпроси относно това дали 20-кратните шампиони на Англия са купили точния тип вътрешен халф.

Колкото и познат да е Де Йонг на Ерик тен Хаг, бразилският национал е точно това, от което се нуждае Юнайтед в момента, като се има предвид, че e допуснал 7 попадения във вратата си след едва 3 кръга. Каземиро е майстор в това винаги да е една крачка пред другия отбор.

През последните 3 сезона в Шампионската лига никой не е отнемал топката повече от 30-годишния халф и никой няма повече спечелени единоборства. Самият той призна през февруари: „Първото нещо, което искам да видя след мач, е колко топки съм отнел и колко съм пресякъл. Това са моите голове и асистенции. Разбира се, всеки обича да вкарва, но моето щастие е да върна топката в притежание на отбора. Това показва колко съм помогнал на тима“.

Като се има предвид уязвимостта на защитата на Юнайтед – проблем, датиращ вече няколко сезона, те спешно се нуждаеха от подобна фигура, която да поеме част от натиска върху централните бранители. Каземиро ще влезе директно в състава на Тен Хаг, защото представлява надграждане на Фред и Мактомини, които са другите две опции за тази позиция. Това, което ще бъде очарователно да видим, е как новият мениджър на червените дяволи ще преконфигурира отбора си, за да използва бразилеца най-добре.

Години наред Каземиро беше редом до Лука Модрич и Тони Кроос в изключително ефективна и успешна халфова линия на Реал Мадрид. Ролята на новата покупка на Юнайтед беше да връща притежанието и да прехвърля топката на някой по-технически опитен футболист. Именно заради това присъствието на играчи като Бруно Фернандеш и Кристиан Ериксен ще бъде много важно за Тен Хаг. Мактомини предлага много работоспособност и бягане, но му липсват качествата на подавач, когато става въпрос за придвижване напред на отбора.

Доста вероятно е Тен Хаг да подражава на селекционера на Бразилия Тите и да сдвоява Каземиро и Фред в машинното отделение на Юнайтед. Те доста често започват заедно за селесао и по този начин отборът има изключително трудолюбива халфова линия. С просто око се вижда как способността на Каземиро да печели топката и безграничната енергия на Фред осигуряват ефективна опора, за да може хора като Неймар, Ричарлисон и Винисиус да вършат работата си в атака. Но Фред е доста непостоянен и често разочароващ на „Олд Трафорд“. Той несъмнено се старае, ала не винаги това е достатъчно.

Друго важно качество на Каземиро е, че той умее да избягва жълти и червени картони, въпреки че е дефанзивен халф. Бразилецът е изгонен само 2 пъти, макар да има 521 мача за Реал и националния отбор. В суровата действителност на английския футбол ще бъде интересно да се види дали това почти безупречно дисциплинарно поведение ще продължи.

С 5 успеха в Шампионската лига зад гърба си Каземиро безспорно е доказан победител и ще помогне за повишаване на стандартите на професионализъм в съблекалнята на Юнайтед. А те напоследък силно липсваха. Но така се говореше и преди 12 месеца, когато в тима пристигнаха Рафаел Варан и Кристиано Роналдо. Само времето ще покаже дали бразилецът ще активизира този болен отбор и ще внесе солидност в дефанзивен план. Тен Хаг и всички фенове на червените дяволи се надяват да е точно така. Защото, както обича да казва Лука Модрич: „Каземиро, ти си най-добрият бодигард на планетата“.

Адам ШЕРГОЛД, Daily Mail, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС