Манчестър Юнайтед победи с 2:1 градския съперник Сити в голямото дерби от 20-ия кръг на Висшата лига, играно на стадион "Олд Трафорд".

Първото полувреме не предложи много интересни моменти, но след почивката нещата рязко се промениха и сблъсъкът покри големите очаквания.

В 60-ата минута Сити поведе с първия си точен удар чрез Джак Грийлиш. "Червените" дяволи обаче направиха пълен обрат с голове на Бруно Фернандеш и Маркъс Рашфорд, като за първото попадение шампионите имаха сериозни претенции за засада, която не беше отсъдена.

После Сити поиска дузпа за фаул срещу Ерлинг Холанд, но съдиите, водени от Стюарт Атуел, пуснаха играта да продължи. Норвежкият стрелец на "небесносините" беше напълно опазен от защитата на "Червените дяволи" и това се оказа един от ключовите моменти в дербито.

В класирането Сити остава с 39 точки и може да изостане на 8 от лидера Арсенал, ако утре "Топчиите" победят като гост големия съперник Тотнъм. С четвъртия си пореден успех във Висшата лига, Юнайтед събра 38 т. и има всички шансове да се намеси в борбата за титлата. 


Мениджърът на Юнайтед Ерик тен Хаг заложи на наситена халфова линия с присъствието едновременно на  Каземиро, Фред и Кристиан Ериксен. Люк Шоу игра в центъра на защитата до Рафаел Варан, докато Хари Магуайър, Виктор Линдельоф и Лисандро Мартинес седнаха на пейката. Атаката поведоха Маркъс Рашфорд и Антони Марсиал.

Пеп Гуардиола направи осем промени спрямо състава от загубата от Саутхямптън за Купата на Лигата. Жоао Кансело започна отляво в защитата, Мануел Аканджи и Нейтън Аке действаха в сърцето на отбраната. Бернардо Силва зае мястото на Илкай Гюндоган. Атаката поведе Ерлинг Халанд, по крилата играха Рияд Марез и Фил Фодън.

Преди дербито Юнайтед се намираше в страхотна форма, след като постигна 8 поредни победи във всички турнири. Над всички беше Рашфорд, който е голмайстор на отбора през този сезон с 15 гола.

От другата страна "Гражданите" изостават на 5 точки от лидера Арсенал, като разликата можеше и да е по-голяма. Но тяхната победа с 6:3 над Юнайтед през октомври на "Етихад" определено им даваше увереност преди днешния сблъсък.

Но за първите 45 минути Сити не създаде нито едно голово положение и нямаше точен удар към Давид Де Хеа, въпреки че владееше топката в 70% от времето.

От своя страна Юнайтед игра много организирано и разчиташе на бързи контри. При една от тях Маркъс Рашфорд получи дълъг пас и Едерсон излезе неразчетено извън наказателното поле.

Английският национал финтира вратаря и стреля, но Кайл Уокър изчисти пред голлинията. В 38-ата минута Рашфорд отново се озова на отлична позиция за гол, но този път Едерсон скъси ъгъла и го блокира.

Единственият шанс за "Гражданите" дойде в добавеното време на първата част. Тогава Уокър отправи истински снаряд, който премина на сантиметри от целта. Това беше и единственият шут на Сити за първите 45 минути.

На почивката Ерик тен Хаг смени Марсиал, който получи контузия и пусна на терена Антъни. След почивката Едерсон спаси изстрел на Рафаел Варан, но впоследствие беше маркирана и засада.

Но после натискът на шампионите се засили, голът не закъсня и Сити поведе с първия си точен удар в дербито. Кевин де Бройне центрира меко почти от аутлинията и резервата Джак Грийлиш с глава прати топката под напречната греда за 1:0!

Малко по-късно Тен Хаг направи офанзивна смяна и извади от игра Кристиан Ериксен и пусна младия Алехандро Гарначо. И това се оказа добър ход, след като Юнайтед направи светкавичен обрат за едва четири минути. Първо Каземиро изведе Рашфорд, но останаха сериозни съмнения за засада, която не беше маркирана и това предизвика гнева на Сити.

Рашфорд умно остави на Бруно Фернандеш да стреля от по-удобна позиция в пеналта и португалската звезда не сбърка за 1:1! Малко по-късно Гарначо с отличен пас намери Рашфорд във вратарското поле и нападателят се разписа за 2:1, с което вкара гол в седми пореден мач!

После Сити поиска дузпа за фаул на Каземиро срещу тихия днес Ерлинг Холанд, но такава не беше отсъдена. До края не падна нов гол и Юнайтед спечели големия мач.    

Манчестър Юн – Манчестър Сити 2:1

Голмайстори: 0:1 Грийлиш (60), 1:1 Фернандеш (78), 2:1 Рашфорд (82)

Юнайтед: Де Хеа, Уан-Бисака, Варан, Шоу, Маласия (92-Мартинес), Каземиро (92-Мактоминей), Фред, Ериксен (72-Гарначо), Фернандеш, Марсиал (46-Антъни), Рашфорд (92-Магуайър)
Мениджър: Ерик тен Хаг 

Сити: Едерсон, Уокър, Аканджи, Аке, Кансело, Родри, Де Бройне, Бернардо Силва, Холанд, Фодън (57-Грийлиш)
Мениджър: Пеп Гуардиола

Ст.: "Олд Трафорд"
Съдия: Стюарт Атуел
Жълти картони: Ериксен, Фред, Каземиро (Юнайтед)

Снимки: БГНЕС