Толкова малко е известно за шейх Ясим бин Хамад Ал Тани, че дори говорителите, които работят за него, не са наясно с основни неща. Те не са сигурни за точната му възраст, за семейното му положение, както и каква е официалната история за натрупаното от банковия мениджър състояние.

Известното обаче е, че става въпрос за голям фен на Манчестър Юнайтед, който вече е най-вероятният бъдещ собственик на клуба. В петък катарецът отправи официална оферта към семейство Глейзър за придобиване на манчестърския гранд срещу 4 милиарда паунда.

Първоначалното му предложение е с около 2 милиарда по-малко от сумата, която Глейзър се надяват да получат за Юнайтед - но всички са наясно откъде идват парите на шейх Ясим и съответно нямат съмнение, че той е способен да плати колкото е нужно. Способен е и да инвестира значително в нови играчи, да модернизира "Олд Трафорд" и да обнови тренировъчните бази на клуба.

Всичко това звучи обнадеждаващо, а и феновете на Юнайтед отдавна мечтаят за нов собственик. Наливането на катарски пари на "Олд Трафорд" обаче за мнозина е обезпокоително и направо неприемливо, а причини за това не липсват.

За самия Ясим бин Хамад Ал Тани информацията е оскъдна, но далеч повече се знае за баща му Хамад Бин Ясим Бин Джабер Ал Тани - колоритна и противоречива фигура, бивш министър-председател на Катар и милиардер, притежаващ имоти в някои от най-скъпите лондонски квартали.

Преди време шейх Хамад се беше замесил в скандал, след като беше дал около 2.6 млн. паунда в брой на тогавашния принц Чарлз, днешен крал на Великобритания.Парите са били предадени в куфари и чанти в няколко лични срещи между двамата, но в крайна сметка се установи, че няма нищо нелегално в операцията и сумата беше дадена за благотворителност. 

Шейх Хамад, както и синът му Ясим, имат дълбоки връзки на Острова, учили са в кралската военна академия "Сандхърст" и са невероятно богати. 

Хамад Бин Ясим Бин Джабер Ал Тани се сдобива с прозвището "Човекът, който купи Лондон" и до един момент е начело на катарския суверенен фонд, наречен QIA. Именно през фонда катарската държава придобива редица активи във Великобритания и се изчислява, че още до 2013 г. оттам са инвестирани над 20 милиарда паунда в Обединеното кралство.

Ясим бин Хамад Ал Тани е едно от 15-те деца на шейх Хамад, родени от двете му съпруги. Шейх Ясим е на около 40 години и се твърди, че още от 10-годишен се е запалил по Манчестър Юнайтед.

Негови говорители, които отговарят на въпросите на Daily Mail, не могат да обяснят как е започнал да подкрепя Юнайтед през 1992 г., когато клубът се намира в период от четвърт век без спечелена титла на Англия.

Настояват обаче, че шейх Ясим множество пъти е посещавал мачове на "Олд Трафорд" през годините, а миналата година е бил подтикнат да отправи оферта за Челси - но е отказал, защото е знаел кой е отборът на сърцето му.

Ако предложението му за Юнайтед бъде прието, той ще придобие клуба през друг инвестиционен фонд, наречен "Фондация 92". Фондът все още не съществува под никаква реална форма и получава името си от годината, в която Ясим е станал фен на тима.

Размерът на личното богатство на шейха не е известен, нито пък има официална версия за произхода на парите му. Когато завършва академията "Сандхърст" на 23 години, той е назначен за президент на QIB (Qatar Islamic Bank), една от водещите катарски банки.

 

 

Встрани от официалната информация е ясно, че Ясим разполага с достъп до несметните богатства на катарската държава. Това е нацията, която хвърли 200 милиарда за организирането на световно първенство с цел да подобри образа си пред останалия свят.

Естествено, не е съвпадение, че фондът QIA е мажоритарен акционер в банката QIB, както и че дъщерният фонд QSI закупи Пари Сен Жермен през 2011 г.

В Катар живеят 2.7 млн. души, но само 330 000 от тях са катарски граждани и те старателно поддържат социалното неравенство. Властващият елит и кралското семейство, от което Ясим и баща му са част, разполагат с гигантски ресурси, а QIA притежава активи за над 450 милиарда долара.

Независимо дали е вярно, че шейх Ясим е отдаден фен на Манчестър Юнайтед, няма съмнение, че неговата оферта е държавен проект и парите не идват лично от него. Ясим е представян за независим собственик, за да бъде избегнат проблемът със съвпадение на собствеността в Юнайтед и ПСЖ.

УЕФА забранява два клуба с един и същ собственик да участват в евротурнирите и макар че европейската централа няма власт да спре сделката за Юнайтед, хипотетично може да забрани на "червените дяволи" участие в Шампионската лига или Лига Европа.

Шейх Ясим обаче ще се представя за независим от фонда QIA и това би трябвало да е достатъчно, за да бъде заобиколено правилото. Не че катарците са особено застрашени от каквито и да е проблеми.

Ако например клубове като Байерн Мюнхен възроптаят от такава сделка, те ще трябва на първо време да се оплачат на Асоциацията на европейските клубове, а неин президент е Насер Ал-Хелайфи - президент също на ПСЖ и на Qatar Sports Investment, член на QIA и на изпълкома на УЕФА.

Правилото на европейската централа относно собствениците на клубове така или иначе е твърде лесно за заобикаляне и го доказва фактът, че Ред Бул Лайпциг и Ред Бул Залцбург не са спрени от участие в евротурнирите, макар че са финансирани от едно и също място.

Двата клуба, спонсорирани от Ред Бул, доказаха независимостта помежду си с отстраняване на някои шефове, изпълняващи двойни роли, както и с гаранции, че няма да се управляват в синхрон.

Затова не се вижда как УЕФА би могла да бъде пречка за финансирането на Юнайтед от същото място, откъдето се финансира и ПСЖ.

Шейх Ясим говори за нуждата да се обнови не само стадионът, но и целият комплекс около "Олд Трафорд", с което загатва за нещо подобно на направеното от собствениците от Абу Даби с Манчестър Сити и "Етихад". Нови щедри инвестиции в Манчестър вероятно ще са неустоима перспектива и за британското правителство.

Парадоксално е обаче, че в седмицата, в която властите планират да задвижат създаването на независим регулатор в английския футбол, Висшата лига ще стане още по-зависима от паричните потоци от Близкия Изток.

Абу Даби, Катар и Саудитска Арабия (в лицето на Нюкасъл) окончателно ще пренесат регионалната си битка на терена на Премиър лийг. Допреди няколко години Саудитска Арабия и Абу Даби поддържаха търговска блокада срещу Катар и опитваха да подкопаят бизнесите на регионалния си конкурент.

Помиряването през януари 2021 г. свали напрежението между страните, но конкуренцията между тях остава ожесточена - и нищо чудно да се окаже определяща за близкото бъдеще на английския футбол.

Материал на webcafe.bg