Сбогом, Давид де Хеа. Малко повече от седмица след изтичането на договора му с Манчестър Юнайтед испанецът потвърди, че ще напусне „Олд Трафорд“ след 12 години. Клубът планираше преговори лице в лице с вратаря относно възможността да остане въпреки добре документирания обрат по време на преговорите за нова сделка.

В крайна сметка Де Хеа все пак реши да „потърси ново предизвикателство“. И малко привърженици на 20-кратните шампиони на Англия могат да го винят. Фенбазата на червените дяволи рядко е съгласна за каквото и да било, но сега ще бъде трудно да намерите запалянковци, които да са доволни от начина, по който двете страни се разделиха.

Да, 32-годишният вратар направи доста грешки през изминалата кампания. И със сигурност има основания за аргумента, че напускането му, колкото и объркано да беше то, е най-доброто за всички засегнати. Особено след като очевидно Давид не пасва на стила на Ерик тен Хаг.

Но Де Хеа, който се присъедини към Юнайтед като кльощав 20-годишен младеж през 2011-а, заслужаваше повече. Ужасяващото отношение към един от най-дълго служилите играчи на клуба показва липса на класа и уважение. Това е човек, който записа 545 мача и често беше единствената ярка светлина в период на упадък за някогашните велики червени дяволи.

Не е чудно, че имаме широко разпространено осъждане на клуба, който му предложи солиден нов договор, преди да извади щепсела в последния момент. На Де Хеа, който е играл за Юнайтед повече пъти от всеки друг вратар в историята, може да му бъде простено, че се чувства обиден и раздразнен от начина, по който клубът се справи с неговата ситуация. За съжаление, той не е единствената звезда на червените дяволи, чието напускане беше третирано по този начин. И няма да е последната.

Бекъм, Рой Кийн и Ван Нистелрой са само част от иконите на Юнайтед, които не получиха звездното изпращане, което заслужаваха заради страхотните си кариери с екипа. Жалко, че Де Хеа се присъедини към тях – факт, споменат от Бруно Фернандеш в социалните мрежи в събота вечер. Подобно на сър Алекс преди самият Тен Хаг изглежда стои зад това. Нидерландецът е този, който имаше резерви относно пригодността на Де Хеа да бъде играещ с топката вратар. И именно мениджърът на Юнайтед е този, който силно желае Андре Онана от Интер.

Тен Хаг е напълно в правото си да иска нов страж. Дори и за най-ревностните фенове на Давид би било трудно да се аргументират защо той трябва да остане титуляр през следващия сезон. Нидерландецът по някакъв начин също демонстрира безпощадност, която силно липсваше при неговите предшественици. Твърде дълго време на „Олд Трафорд“ оставаха средностатистически играчи, прибирайки стотици хиляди седмично.

Но Тен Хаг и висшето ръководство на Юнайтед със сигурност след време ще погледнат назад към сагата с Де Хеа и ще признаят, че въпреки че решението да напусне беше правилният курс на действие, начинът, по който го направиха, е просто ужасяващ.

Лиъм МОРГАН, Daily Mail. Превод: "Тема:Спорт"