Манчестър Юнайтед приключи сделката по привличанвето на датския нападател Размус Хойлунд от Аталанта за 72 милиона паунда.  20-годишният футболист, който се присъедини към Серия А през 2022 г. и вкара 10 гола в 34 мача през миналия сезон и се премества на "Олд Трафорд" с петгодишен договор.

„Не е тайна, че съм фен на този велик клуб от малък“, каза Хойлунд. "Мечтаех да изляза от "Олд Трафорд" като играч на Манчестър Юнайтед."

Той е третото лятно попълнение на мениджъра на Юнайтед Ерик тен Хаг, след като Мейсън Маунт се присъедини от Челси за £55 милиона, а вратарят на Интер Андре Онана пристигна за £47,2 милиона.

Шампионът на Лига 1 Пари Сен Жермен също се интересуваше от Хойлунд като потенциален заместник на капитана на Франция Килиан Мбапе, чието близко бъдеще не е ясно.

„Невероятно съм развълнуван от тази възможност да превърна тази мечта в реалност и съм решен да се отплатя за вярата, която клубът показа в мен“, добави Хойлунд. „Все още е рано в кариерата ми, но знам, че съм готов да направя тази крачка напред и да играя с тази група играчи от световна класа. След като говорих с мениджъра, знаех, че тази среда ще бъде идеална за моето развитие. Радвам се на възможността да работя с един от най-добрите треньори в света. Под неговото ръководство и подкрепа знам, че съм способен да постигна страхотни неща заедно с новите си съотборници в този специален клуб.“

Хойлунд започна кариерата си в Копенхаген, като направи своя дебют в датската Суперлига на 17 години през 2020 г., преди да премине в австрийския Щурм Грац две години по-късно. Той прекара само шест месеца в австрийската Бундеслига, след като се присъедини към Щурм през януари 2022 г., но отбеляза гол на всеки два мача, като реализира девет пъти в 17 старта.

Тази впечатляваща форма доведе до преминаването му в Аталанта за отчетените £15 милиона, 10 пъти повече от това, което Щурм Грац беше платил за него. Той направи международния си дебют през 2022 г. и отбеляза шест гола в шест мача в квалификациите за Евро 2024.

„Размус е наистина изключителен талант; той притежава технически и физически качества, които го нареждат сред най-добрите играчи в света за неговата възрастова група“, каза футболният директор на Манчестър Юнайтед Джон Мъртоу. „През цялото лято ние действахме бързо и решително, за да осигурим основните си цели. Това ще гарантира, че Ерик и неговите треньори имат най-добрата възможност да подготвят отбора, за да се бори за по-нататъшен успех.“

Юнайтед се изправя срещу Уулвърхемптън Уондърърс у дома в първия мач от Висшата лига за сезон 2023-24 в понеделник, 14 август от 22,00 ч. българско време.