Докато играчите на Манчестър Юнайтед се насочваха към тунела на „Селхърст Парк“ унизени, феновете на Кристъл Палас ги подхванаха. „Вие не ставате за нищо“, пееха те, докато футболистите на червените дяволи изчезваха от погледа им един по един. Сред омразната тълпа едно младо момиче вдигна плакат с молба за екип на 20-кратните шампиони на Англия. Това е Юнайтед. Все още голямо привличане и една огромна любов. И именно това прави нощи като тези толкова неприятни. Гордо име и страхотен клуб, влачещ се в тинята и унизен от отбор като Кристъл Палас. Да, орлите играха превъзходно при този страхотен успех с 4:0, но те си остават от втората половина на класирането.

„Момчетата се забавляваха, докато играеха футбол“, каза мениджърът им Оливер Глазнер, който натриваше още повече сол в раните. Палас стана поредният тим, който мощно удря Юнайтед този сезон и поразява няколко пъти целта. Подобно на шампион в тежка категория, който вече не може да се защити, препъвайки се около ринга, опитвайки се да си възвърне разбърканите сетива – всичко това прави Юнайтед жалка гледка.

Някога велики играчи като Каземиро и Кристиан Ериксен бяха направени за смях от по-млади и по-здрави мъже. Те двамата трябва да са първите, които да излязат от вратата това лято и да я държат отворена за голяма част от своите съотборници, които, честно казано, не заслужават да носят тази легендарна фланелка. След това има футболисти като Коби Мейно и Алехандро Гарначо. Младежи, които представляват бъдещето на този клуб, но са ощетени, играейки в отбор под стандартите. Те се оглеждат за лидерство и не го намират.

Нито един играч не излезе с капка достойнство от тази загуба – най-тежката за сезона. Футболистите разочароваха своя клуб и мениджъра, да не говорим за хилядите фенове на Юнайтед, които останаха до края, за да аплодират по някакъв начин отбора. Апропо, те аплодираха гордото име на клуба, а не усилията на играчите, каквито всъщност нямаше.

А какво да кажем за самия Ерик тен Хаг? Наблюдавайки разрушението, което се разгръща пред очите му, той все още говори за планове и процеси. Но всичко, което виждаме, е хаос и касапница. Накъде се е запътил славният Манчестър Юнайтед? Новите собственици продължават да казват, че не е взето решение относно бъдещето на нидерландеца. Все още може да му бъде даден шанс да се докаже в новата структура, която изграждат.

Но точно когато мислите, че той все още може да бъде това, се случва нещо подобно. Или Истанбул. Или Копенхаген. Или Челси. Или „Уембли“, където Ковънтри подложи Тен Хаг на още по-голямо унижение преди няколко седмици. Да, нидерландецът може да посочи огромния брой контузии или разсейванията извън терена в своя защита, включващи Мейсън Грийнууд, Джейдън Санчо, Маркъс Рашфорд и, разбира се, стратегическия преглед, който постави съдбата му в ръцете на сър Джим Ратклиф. Беше трудно, но нека не се преструваме, че другите клубове нямат собствени проблеми. Дори като се вземат предвид смекчаващите фактори, нямаше извинение за унизителния провал на Юнайтед на „Селхърст Парк“.

Тен Хаг е добър треньор, който имаше страхотни резултати в Аякс и бе превъзходен в първия си сезон при червените дяволи. Той също така е и добър човек. Може да разберете защо собствениците искат да му дадат още един шанс да подобри значително отбора това лято и да си свърши работата както трябва. Но нощи като тази, в които отбори като Кристъл Палас се забавляват срещу теб и феновете на съперника се наслаждават да ти кажат в очите, че не ставаш за нищо, трябва да накарат сър Джим Ратклиф и INEOS да се чудят дали могат да поемат този риск…

Крис УИЛЪР, Daily Mail, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС