Ливърпул е бил най-ощетеният отбор във Висшата лига през миналия сезон. Това показва съвместното изследване на ESPN, Intel и Университета в Бат - Luck Index (Индекс на късмета), което разглежда съдийски решения като неправилно отменени голове и сбъркани отсъждания за дузпи и червени картони. Основните заключения са, че Ливърпул е изгубил 12 точки заради подобни решения на реферите. Най-облагодетелстван се оказал Манчестър Юнайтед, който получил шест точки повече.

При преизчисляването на класирането Манчестър Сити отново е шампион, но този път с три точки по-малко спрямо историческите 100. В дъното обаче се забелязва несправедливост, като Хъдърсфийлд е трябвало да изпадне вместо Стоук Сити, сочат резултатите от анализа. В изследването е участвал и бившият рефер от Висшата лига Питър Уолтън. Той е разглеждал положения от всеки от мачовете от сезон 2017-18, като е гледал за съдийски грешки. 

Вниманието му е било насочено към голове, които не е трябвало да бъдат зачетени, и такива, отменени несправедливо, също за неправилно дадени дузпи, които са довели до гол, и за подминати дузпи. В списъка влизат и погрешно дадени червени картони и такива, които са били спестени. След отчитането на подобни грешки в анализа се намесвал софтуер, който изчислявал какъв би бил изходът на мача. За целта се използвал модел, който взимал предвид различни фактори като силата на отбора, моментната му форма и домакинското предимство.

Като пример се посочва мачът между Ливърпул и Манчестър Юнайтед от 14 октомври 2017 г., завършил 0:0 на "Анфийлд". Тогава според анализа домакините е трябвало да получат дузпа в 63-ата минута, а симулациите показали, че при този развой двубоят е щял да завърши 1:0 за мърсисайдци. При анализа са отчетени повече от 150 грешни съдийски отсъждания, повлияли на резултатите. Мат Ричи от Нюкасъл е бил играчът с най-голям късмет, тъй като два пъти е трябвало да бъде изгонен, но червените картони са му били спестени.

"Резултатите показват влиянието и важността на съдийските решения върху играта", каза Уолтън, цитиран от "Дневник". По думите му след решението на Висшата лига да продължи без да прилага видеоповторенията, е интересно какво ще последва през идния сезон.