Мениджърът Юрген Клоп най-накрая има причина да гледа мач за суперкупата на Европа, пише УЕФА. 

Ливърпул ще играе в Истанбул като европейски шампион след триумфа в Мадрид през лятото, но в минали години германецът нямаше този късмет. Той загуби два финала на Шампионската лига с Ливърпул и Борусия Дортмунд, както и един в Лига Европа, отново с мърсисайдци. 

"В миналото не харесвах изобщо да гледам суперкупата на Европа, защото често ми се случваше да съм бил в един от двата финала. Самият мач си е един вид крайно потвърждение, че не си стигнал до него и съответно не си спечелил финала. Тази година е тотално различно", каза той в интервю за официалния уебсайт на УЕФА.

Финалът в Истанбул ще бъде първи в историята между два английски отбора, след като Ливърпул надви с 2:0 Тотнъм в Шампионската лига, а Челси победи Арсенал с 4:1. Двата отбора обаче започнаха по коренно различен начин сезона. "Червените" надвиха с 4:1 Норич Сити, а "сините" загубиха с 0:4 срещу Манчестър Юнайтед.

"Ще се възстановим от това. Със сигурност не сме искали да губим с 0:4 и от този резултат боли", каза мениджърът Франк Лампард след мача.

Ливърпул обаче вече загуби една битка за трофей през сезона, след като отстъпи на Манчестър Сити с дузпи в мача за суперкупата на Англия. И въпреки че повечето фенове не смятат суперкупите за нещо повече от приятелски мачове, самите футболисти подхождат към тях максимално концентрирани.

"Много е важно да си изградиш навик за печелене на трофеи. Суперкупата е специална, защото преди да играеш за нея, трябва да спечелиш друг много важен турнир. Да спечелиш трофей в началото на сезона е изключително важно както за футболистите, така и за клуба", обясни поливалентният играч на мърсисайдците Джеймс Милнър.

Извън Лига Европа, миналият сезон не бе добър за Челси, докато Ливърпул спечели Шампионската лига само 13 дни след края на вътрешното първенство, в което "червените" се бореха за титлата до последния кръг. Това, разбира се, не остана незабелязано от играчите на Челси.

"Те бяха в битката за титлата до последния ден на най-силното първенство в света. Също така спечелиха и Шампионската лига, за което заслужават похвали", каза Сесар Аспиликуета.

Мърсисайдците обаче ще излязат на терена в Истанубл с една коренна промяна - на вратарския пост. Алисон Бекер получи контузия в прасеца в мача с Норич Сити и за суперкупата под рамката ще застане бившият страж на Уест Хем - Адриан. Той беше привлечен миналата седмица със свободен трансфер.

"Адриан е добър вратар. Той е спокоен и спира умело удари. Точно заради това го привлякохме. В ситуация като тази искаш да разполагаш с някой, който е играл в първенството и има богат опит в него", завърши мениджърът Клоп.