Новият спонсорски договор на Ливърпул с американския гигант "Найки" изстрелва мърсисайдци на първо място сред английските клубове и на трето в Европа по приходи, които идват от екипировка.

Както е известно, "Найки" ще облича европейския и световен клубен шампион Ливърпул от лятото, плащайки по 80 милиона паунда годишно.

Според данните на сайта 90min.com само два клуба на Стария континент получават по-високи приходи от компаниите, които обличат футболистите им - Барселона и Реал Мадрид.

Каталунците също имат договор с "Найки", според който прибират цели 100 милиона паунда годишно, а "Адидас" налива 98 милиона евро в касите на "белия балет".

В престижната класация следват Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Арсенал, Челси, Ювентус и Байерн Мюнхен. Клиенти на "Найки" са и "сините" от Лондон, докато "гражданите" защитават честта на "Пума".

Интересна е ситуацията с "Адидас", който от дълги години е акционер в Байерн Мюнхен, но плаща най-малко пари за спонсорски договор на баварците, в сравнение с останалите си топ-партньори (Реал Мадрид, Манчестър Юнайтед, Арсенал и Ювентус).