Ливърпул e добър през този сезон. Всъщност е феноменален. Толкова добър, че взе забележителните 61 точки от 63 възможни, което прави най-добрия старт за сезона на отбор от петте най-силни лиги в Европа.

Преди два сезона Манчестър Сити счупи всякакви рекорди, за да натрупа безпрецедентните 100 точки във Висшата лига. Но ако хората на Юрген Клоп продължат със сегашния си темп, тогава този сбор със сигурност ще бъде надминат и ще имаме друг набор от центуриони.

Ливърпул взе в събота поредната си победа по пътя с 1:0 като гост на Тотнъм благодарение на прекрасния гол на Роберто Фирмино през първото полувреме. И се появи статистика, която показва колко доминиращи са мърсисайдци в сравнение с останалите участници в първенството.

Ако лидерът и най-близките им съперници продължат да събират точки със сегашното темпо, то европейските и световни клубни шампиони ще спечелят титлата във Висшата лига през уикенда на 14-15 март - далечен сблъсък срещу Евертън в дербито на "Гудисън Парк", разбивайки досегашния рекорд с цял месец!

Манчестър Юнайтед притежава постижението за най-ранно ликувал шампион. През сезон 2000/01 г. под ръководството на сър Алекс Фъргюсън червените дяволи си осигуриха златните медали на 14 април 2001 г., тоест - пет кръга предсрочно.

Или стандартът на Висшата лига значително е спаднал през последните години, или може би сме свидетели на една от най-добрите страни във футбола в настоящия отбор на Ливърпул начело с Юрген Клоп. Или и двете.

Стига се до варианта, при който феновете на Арсенал сега сериозно се опасяват, че тяхната уникална серия на Непобедимите може не само да бъде повторена от клуба от "Анфилд", но и да бъде подобрена. Защото в момента просто не се вижда някой, който да постави на колене червените.

Понастоящем поредицата от мачове във Висшата лига без поражение за Ливърпул набъбна на 38, или на 11 до Арсенал. Привържениците на артилеристите обаче се успокояват от факта, че бандата на Клоп все пак ще трябва да пътува до "Етихад", и ще си гризат нервно ноктите с надеждата, че Сити ще вземе трите точки.

Ливърпул преследва и много други рекорди, включително най-много победи в един сезон (32, сега е с 20), най-много победи у дома (18, сега е с 11), най-много победи в гостите (16, сега е с 9) и най-много точки (100, сега е с 61).

Червените са изправени пред поредното голямо изпитание този уикенд, когато в неделя приемат големия си съперник Манчестър Юнайтед.


Материал на вестник "Тема спорт"