През август 2018 година Ливърпул отнесе много подигравки, след като назначи специален треньор по тъчове – Томас Гронемарк. Нито един клуб във Висшата лига не използваше подобен специалист, а за някои хора идеята беше поразителна и забавна.

„Съжалявам, но какво е това треньор по тъчове? Ето топката, вземаш я с две ръце, поставяш я зад главата си и хвърляш с двата крака на земята. Официално и аз вече съм треньор по тъчове. Ще отида в някои клубове, за да ги уча как да го правят“, каза тогава анализаторът на Sky Sports и легенда на Евертън Анди Грей.

Една от причините мениджъри като Юрген Клоп да са успешни е, защото те са възприемчиви и отворени към нови идеи. „За да бъда честен, никога не бях чувал за треньор по тъчове. Когато разбрах за Томас, исках много да се видя с него. А след срещата бях на сто процента наясно, че ще го наема“, каза през 2018-а германецът.

Гронемарк, който държи световния рекорд за най-дълъг тъч (51,33 метра), признава, че „това наистина е най-странната работа на света“. Но статистиката показва, че 44-годишният датчанин има огромно въздействие върху успехите на Ливърпул през последните няколко сезона. Преди неговото пристигане червените бяха третият най-лош отбор във Висшата лига що се отнася до запазване на притежанието след изпълнено странично хвърляне. През сезон 2017/18 мърсисайдци успяваха в 45,5% от случаите.

Във Висшата лига средно топката се запазва след тъч в 48,6%, а по този показател е на последно място сред топ първенствата на Стария континент. Но благодарение на Гронемарк Ливърпул увеличи невероятно много процента си. През следващата кампания 2018/19 червените запазваха притежанието след странично хвърляне в 68,4%! С това си постижение отборът на Клоп се нареди на второ място в цяла Европа по този показател. Иронично лидер в тази класация беше Мидтиланд – бившият тим на Гронемарк.

Това е забележителна статистика. Хората се смееха, когато датчанинът бе назначен на „Анфилд“, но е повече от ясно, че той подобри Ливърпул. На най-високото ниво във футбола малките детайли могат да допринесат за всичко. Левият бек Анди Робъртсън например увеличи дистанцията си на хвърляне от 19 на 30 метра. А през ноември 2018-а Джо Гомес даде асистенция от тъч при победата на Англия над Хърватска. А само преди няколко дни победният гол на Роберто Фирмино срещу Уулвърхемптън (2:1) дойде след странично хвърляне отдясно. Единственото попадение на бразилеца срещу Тотнъм наскоро също стана възможно благодарение на интелигентно изпълнение на тъч.

През годините Гронемарк развива своя собствена визия за това как да се използва тази част от играта, за да може отборите да извличат максимума от ситуациите в нея. Дори можем да кажем, че е обсебен от този аспект на футбола. Според Томас има няколко важни неща при подновяването на играта със странично хвърляне. На първо място е скоростта.

Ако тъчът бъде изпълнен в първите 5 секунди след излизането на топката от страничната линия, а разстоянието на хвърляне на топката е не повече от 15 метра, то в 66,9% от случаите тя се запазва във владение. Ако се изчака обаче по-дълго време, процентът пада под 50. Причината е, че това дава време на съперника да се организира и да окаже натиск върху зоните на подаване.

Много важен елемент от тази философия е и точността. Доста често играчите получават неудобни топки от своите съотборници след тъч. Пасът трябва да е насочен към краката, за да може футболистът с минимални усилия да задържи коженото кълбо. Важна е и дължината на хвърляне, защото тя създава различни опции. Според Гронемарк с тренировки всеки футболист може да удължи разстоянието до 30 метра.

Умелото пускане на топката в игра е най-трудният и важен момент. Става въпрос за неочаквани движения и траектории на играчите, които са евентуални приемници на подаването. „Подобряването на тъчовете може да спаси кожата на някой малък тим, това е начин за оцеляване за него. Но при топ отборите може да помогне за по-плавна игра. Без значение къде се намира клубът в класирането, правилното използване на тъчовете ще подобри представянето му”, казва Гронемарк.

Подобни незабележими детайли от играта, които остават скрити за феновете, а и очевидно за голяма част от специалистите, правят машината на Юрген Клоп изключително успешна. Време е май някой да получи увеличение на месечното си възнаграждение на „Анфилд“…

Материал на в-к "Тема спорт"