Точно преди една година Ливърпул постигна една от многото си знаменити победи в Шампионска лига.

На своята крепост "Анфийлд" мърсисайдци разкатаха с 4:0 Барселона на Лео Меси и се класираха на финала, където впоследствие победиха Тотнъм.

 

Първата среща в Испания беше завършила 3:0 за каталунците, а на реванша Ливърпул беше без две от големите си звезди Мохамед Салах и Роберто Фирммино.

 

Никой не даваше шансове на англичаните, но с по два гола на Дивок Ориги (7', 79) Жоржиньо Вайналдум (54', 56') чудото стана факт.

 

 

Припомнете си какво се случи във великата нощ: 

Ливърпул сътвори сензацията на сензациите и победи Барселона с 4:0, за да се класира за финала на Шампионската лига. Мърсисайдци загубиха първата среща на "Камп Ноу" с 0:3 и малко бяха хората, които вярваха в шансовете на тима.

Англичаните взривиха трибуните още в 7-ата минута, когато Дивок Ориги успя да се разпише, като този резултат се задържа до края на първото полувреме. През втората част драмата бе налице, когато влезлият като резерва Жоржиньо Вайналдум (54', 56') прати в нокдаун каталунците. В 78-ата минута Ориги отново се разписа и прати в тотален екстаз феновете на "червените".

Така Ливърпул вече чака втория финалист от двойката Аякс - Тотнъм. Двата отбора ще се изправят на "Йохан Кройф Арена" утре от 22:00 часа българско време. Барса пък ще трябва да преглътне много горчива глътка срам, след като миналата година тимът бе елиминиран по подобен начин от Рома. Тогава "вълците" загубиха първата среща на “Ноу Камп” с 1:4, но после триумфираха с 3:0 на "Олимпико".

Двубоят започна по перфектен начин за домакините, които поведоха в резултата още в 7-ата минута. Джордън Хендерсън се възползва от нелепа грешка на Жорди Алба и шутира към вратата. Марк-Андре тер Стеген успя да спаси, но топката попадна в Дивок Ориги, който от близко разстояние прати топката във вратата.

В 14-ата минута Лионел Меси връхлетя върху неадресирана центрирана топка в наказателното поле и нанесе мощен удар. Алисон обаче го очакваше и направи прекрасно спасяване.

Четири минути по-късно Филипе Коутиньо се измъкна от защитниците на мърсисайдци. Бразилецът стреля от близко разстояние към десния ъгъл, но Алисон беше добре позициониран и изби. Последва и мощен изстрел на Меси от границата на пеналтаерията, който не намери очертанията на вратата.

В 24-ата минута Андрю Робъртсън отправи силна тупалка по диагонала от средно разстояние. Тер Стеген обаче демонстрира класата си и успя да се намеси решаващо.

В следващите минути действията за секунди преминаваха от едната в другата половина, заради многобройните прибързани действия на двата отбора. От това и намаляха интересните положения пред Тер Стеген и Алисон. 

В 43-ата минута Андрю Робъртсън пробва късмета си след силен изстрел от далечно разстояние. Топката обаче се удари в Артуро Видал и излезе в корнер. 
Последваха няколко фрапантни пропуски в добавеното време и така първите 45 минути завършиха без повече голове.

През втората част Ливърпул проджи да преследва целта си. В 51-ата минута Центриране от ъглов удар стигна до Върджил Ван Дайк. Защитникът успя да насочи топката към вратата, но Тер Стеген бе на мястото си.

Секунди след това Лионел Меси достави прекрасно извеждащо подаване към Луис Суарес. Уругваецът отправи диагонален изстрел по земя, който обаче бе отразен от Алисон.

В 54-ата минута мърсисайдци стигнаха до втори гол. Трент Александър-Арнолд достави великолепно подаване по земя около точката на дузпата, където непокритият Жоржиньо Вайналдум с едно докосване прати топката във вратата.

Само две минути по-късно драмата бе налице и домакините наваксаха своя пасив. Шеридан Шакири проби отляво и центрира, където вездесъщата резерва Вайналдум с глава препарира Тер Стеген за 3:0.

В 68-ата минута Меси пропусна добра възможност, след като бе изведен дълбоко в наказателното поле. Аржентинецът шутира от малък ъгъл, но Алисон успя да парира удара и топката излезе в корнер.

В 79-ата минута чудото се случи. Александър-Арнолд изпълни центриране от ъглов удар, което намери Дивок Ориги в наказателното поле. С едно докосване той дръпна спусъка и отбеляза, пращайки топката в горния ляв ъгъл.

Ливърпул - Барселона 4:0

Голмайстори: Дивок Ориги (7', 79) Жоржиньо Вайналдум (54', 56')

Ливърпул: Алисон, Арнолд, Матип, Ван Дайк, Робъртсън (Вайналдум 46'), Фабиньо, Хендерсън, Милнър, Шакири (Стъридж 90'), Мане, Ориги (Гомес 85')
Мениджър: Юрген Клоп

Барселона: Тер Стеген, Роберто, Пике, Ленгле, Алба, Бускетс, Ракитич (Малком 80'), Видал (Артур 75'), Коутиньо (Семедо 60'), Меси, Суарес
Треньор: Ернесто Валверде

Ливърпул, стадион "Анфийлд"
Съдия: Джунейт Чакър
Жълти картони: Фабиньо, Матип (Ливърпул); Бускетс, Ракитич, Семедо (Барселона)

Още по темата: 

"По дяволите, напред!", не помогнало на Барса при 0:4 на "Анфийлд"

Кошмарът на Барселона и Лео Меси е бразилец, казва се... Алисон Бекер

Медиите в Англия определиха Ливърпул – Барса като "Чудото на Анфийлд"