Целият треньорски щаб на Ливърпул работи върху анализа на противника – и Клоп, и неговият главен асистент Пеп Линдерс. Но Кравиц е основният в проучването на съперника, неговите аспекти на игра и подготовката на визуализациите.

„Започваме да изучаваме опонента около седмица преди двубоя. Гледаме какво можем да очакваме, събираме данни за другия отбор, неговите силни и слаби страни. И, разбира се, какво трябва да направим, за да спечелим“, казва Кравиц. Той допълва, че обикновено стратегията на мърсисайдци не се променя – бързо отнемане на топката, компактна защита и доминиране в притежанието. Различават се само начините за постигане на успех в рамките на тази тактика. Всичко това достига до играчите по време на тренировките и анализите преди сблъсъка: „Тук е много важно да предадем правилно нашите идеи на тях“.

Тази работа през седмицата е ключът към успехите. Защото според Кравиц по време на почивката между двете полувремена не може да се даде прекалено нова информация на играчите: „Все пак поне нещо трябва да върви по план, защото в противен случай ще ни бъде много трудно да променим нещо. Най-добрият разговор по време на почивката е да повторите разказаните неща – обяснявате ги отново и ги подсилвате. Паузата продължава 15 минути, но треньорът има само пет или шест да говори. Следователно трябва да бъдем възможно най-бързи, кратки и точни“.

Клоп и Кравиц са свършили добра работа през седмицата, давайки идеи на играчите. А само 45 минути игра ги отделят от разговора на почивката. Какво се случва в този момент? „По това време седя и пиша нещо в бележника си. Определям ситуации, в които действаме добре и в които имаме проблеми. Гледам къде все още не сме намерили решение. Забелязвам ситуации, когато ни е трудно да се защитим“, признава Петер.

Следващият етап от подготовката за почивката е 35-ата минута: „Малко преди паузата аз, Юрген и Пеп се събираме на пейката, за да съставим списък от примерни точки за разговори в съблекалнята“. По-нататък има две основни опции. Ако екипът прави всичко както трябва, тогава просто е нужно да се продължи в същия дух, може би с малко промени. Но ако има сериозни проблеми, Кравиц избира няколко ключови точки от първата част, които ще бъдат разисквани по време на паузата. В зоната около 41-ата минута Петер влиза в съблекалнята, за да се подготви за разговор. А веднага след съдийския сигнал Клоп тича към него. Този момент постоянно влиза в излъчването на мачовете на червените.

И нещо много важно – дори и нещо да се случи в последните 5 минути на първото полувреме, то най-вероятно няма да повлияе на разговора. Причината? Треньорският щаб разглежда систематично възникналите проблеми и възможности, а не даден момент от двубоя. В съблекалнята Кравиц се среща с още двама анализатори – Хари Кингстън и Марк Лейлън. Те гледат мача от трибуната и също улавят важни точки от срещата. Заедно с тях Петер избира клиповете, които най-добре илюстрират тезите, обсъждани с Клоп на пейката: „Това е голям стрес, защото нямам почти никакво време. Щастлив съм, ако за тези няколко минути, успея да избера два или три клипа, които ще помогнат на Юрген“.

Тогава Клоп и Линдерс идват в съблекалнята. Те гледат видеото и решават дали да го покажат на играчите, защото понякога клиповете не илюстрират тезите толкова добре, а треньорът няма време за излишни обяснения. Малко след това започва и речта на германския мениджър. Кравиц не описва подробно как Юрген обяснява на играчите какво да правят през втората част. Вместо това Петер формулира обща философия на общуване по време на паузата: „Не трябва да измисляме нови проблеми, а да решаваме тези, възникнали през първото полувреме. И винаги има проблеми, защото на терена има 11 момчета с други екипи, които искат да унищожат всичко, което сме измислили. Има моменти, когато не можем да намерим решение на почивката. Тогава нашата задача е да улесним живота на играчите. Посочваме областите, които могат използват. Или показваме как точно съперникът се опитва да отвори нашата защита“.

Самият Кравиц също е изправен пред проблеми. Асистентът на Клоп споделя, че съблекалнята на „Анфилд“ е перфектно съобразена с работата на анализатора. Не така обаче е при гостуванията, където съблекалните са доста малки: „Стараем се това да не се отразява на нашата работа. Придържаме се към нашите високи стандарти на всеки стадион и всеки град. Ключът към победата е решаването на проблеми“.

Кравиц повтаря няколко важни точки. Задачата на анализа е да улесни живота на играчите след почивката. Той подчертава, че ключови не са технологията и уменията: „ За нашата философия е важно играчите да знаят нашите идеи и да са готови да ги следват. Всеки трябва да знае точно как играем и как търсим решения на проблемите. Може да създадете най-добрия план на света на тактическа дъска. Но ако футболистите не го разбират и не могат да го реализират на терена, той е безполезен. Колкото по-умни са играчите, толкова по-бързо се адаптират.

Основното ни предимство е, че работим заедно от доста време. С някои играчи от пет години. Те знаят какво точно се изисква от тях. Те заедно са един силен отбор, но продължават да се развиват“. Кравиц е помолен да си спомни за мач, в който работата на почивката е свършена перфектно. Той избира двубоя със Саутхемптън през февруари, когато след първото полувреме резултатът е 0:0, а след това Ливърпул бие с 4:0: „Светците изиграха много добър мач. Те бяха подготвени, създаваха ни проблеми. По време на паузата посъветвахме момчетата да се защитават по-компактно, а също и да използват определени зони за атаки. Именно в една от тях Окслейд-Чембърлейн откри в 50-ата минута. Понякога наистина се случва – казваш нещо в съблекалнята и ситуацията се повтаря на терена. Това е най-щастливият момент за треньора, но пак повтарям – тук похвала на първо място заслужават играчите“.

Sports.ru, превод на в-к Тема спорт