Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности.

Днес публикуваме материал на Антон Димитров, който изразява своето възхищение към звездата на Интер Лаутаро Мартинес.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

 

Имам навика да помня най-различни излишни неща и сред тях са моменти от хиляди мачове. През този сезон в съзнанието ми останаха много двубои и сред тях бяха срещите на Барселона с Интер.

Нямам големи симпатии към тези два клуба, но пък в редиците им има футболисти, заради които си заслужава да изстудиш няколко бири и да ги изпиете с приятели. Един от тези играчи е Лаутаро Мартинес.

Не си изграждам излишни кумири и дори след най-големите спортисти откривам неща, които ме дразнят и съответно приземявам тези големи спортисти, защото и те са хора. Надал си дърпа задната част на гащите при сервис, Джокович тупка топката до полудяване, Серина и Маша крещят по начин, по който категорично не бих правил секс с тях. 

Давам пример с тениса, за да не опороча футбола. Нашата игра. Милиони луди фенове по света вече не издържаме без футбола и се налага да гледаме запис със стари мачове. Аз отново изгледах Барса - Интер и Интер - Барса. Заради него - Лаутаро Мартинес.

Напълно "редовен" съм и дори казармата не успя да ме тласне срещу течението. Обаче изпитвам едно силно възхищение към спортисти, които правят нещата да изглеждат ужасно прости и лесни. 

Лаутаро не е Меси, нито Кристиано. Няма някакъв фамозен дрибъл или виртуозна техника, нито е реализатор със статистика, на която да си кажеш "Уау". Той не е топ в нито една класация при стрелците, но е ужасно комплексен и играе със завидна лекота. 

Гледам това момче и оставам с впечатлението, че той не рита топката, а я гали. Все едно рисува и се рее по терена. Той загуби и двата си мача с Барселона в Шампионската лига този сезон, но игра толкова силно, че каталунците вече го искат на всяка цена от новия сезон. На "Кам Ноу" им вкара гол в третата минута, в Милано даде асистенция за Лукаку.

В играта на този млад нападател има много трески за дялане - той трябва да изчисти пропуските. Но пък не можем да отречем - има позициониране, поглед, чудесен завършващ удар, силна психика и не на последно място - не е алчен за слава, а е отборен играч.

Лаутаро обаче не е на точното място, защото макар и воден от "кучето" с ювентинско ДНК Антонио Конте, Интер няма славата на отбор, който постига успехи в дългосрочен план. Кажете ми една легенда на клуба в офанзивен план през новото време. Този клуб е като една гара с голям човекопоток и всеки бяга, когато запише поредица от силни мачове и получи оферта от по-голям клуб. 

Интер винаги ще носи и петното на Калчополи, защото то не е само за падналия в клопка Ювентус. "Старата госпожа" беше изритана от Серия "А" за машинации и сложни схеми, но пък "нерадзурите" грабеха незаслужени титли без реална конкуренция. Бяха като пазаруващи на едро от евтин супермаркет. Стоки без тежест. Празни кашони. Лъскави пакети с царевични пръчици. Шума. Интер винаги ще бъде под пропития с най-различна кръв камшик на Юве. Винаги.

Стотици медии всеки ден пишат как Мартинес ще заиграе в Барселона, но това ще бъде още по-голяма грешка от негова страна. Испанският шампион е един хаотичен клуб без ясна организация, структура, идея за дългосрочно управление. Клуб на президенти-мошеници, слаби спортни директори, спорни треньори, трансфери тип "греда" и така нататък. 

В момента каталунският батак стои скрит от един истински футболен титан, какъвто е Лионел Меси. Колко мача им измъкна само за последните 24 месеца? Сметнах ги - 50. Но на моменти сякаш и на него му писва да носи цял клуб на плещите си.

Лаутаро искал да играе с Меси на клубно ниво. Добре, ще поиграе. Но когато Меси се откаже? А дори да поиграят заедно... Барса реален фаворит ли е за голямата си цел - Ушатата? С тази смехотворна защита? А средната линия? "Старата кранта" Бускетс, сравняваният с Шави (?!) Артур и Френки де Йонг, който няма нищо общо с Френки де Йонг от Аякс. Какъвто е случаят с Гризман, Дембеле, Коутиньо... Въпросният "нов Шави" имаше 0 гола и 1 асистенция в първия си сезон, подава топката основно встрани и назад. И аз бих се справил на неговото място.

Най-добрата опция за Лаутаро е да премине в Манчестър Сити, защото по моя информация "гражданите" ще избегнат наказанието с изваждането от европейските клубни турнири. Защо ли? Ами защото на УЕФА също й трябват много пари покрай пандемията с коронавируса. Богатите също плачат, но на яхтите си. И имат отлична комуникационна мрежа, която знае как да използва стимулите по предназначение.

Мартинес е перфектният наследник на загубилия мотивация и изял много ритници Серхио Агуеро в отбор, който е в пъти по-стабилен финансово от Интер и Барса. Там има ясен план кой е мениджър и какви са неговите правомощия. Сити има ясен стил на игра и глад за трофеи. Отборът играе "тики-така" по-добре дори от Барса и се нуждае от млад, класен и енергичен нападател, който да оползотворява създадените положения. И този човек се казва Лаутаро.


Антон Димитров, специално за Gol.bg