"Знам, че все повече хора ще сочат към мен, ако нещата не вървят по план. Но мога да се справя с това. Всичко, което искам, е да бъда успешен за този отбор. Искам да печелим трофеи, а едва ли в света ще има по-добро чувствот от това да го сториш като капитан", каза цитираният от "Тема спорт "Джордан Хендерсън на 24 юли 2015-а.

Точно 5 години по-късно от деня, в който халфът говори пред медиите за първи път като капитан на Ливърпул, неговото пътешествие бе завършено. Човекът, който изведе мърсисайдци до титлата, вече официално е Футболист на годината. 

Той беше отличен за изключителния си сезон на и извън терена. Наградата се връчва от Асоциацията на журналистите (FWA). 30-годишният полузащитник става 12-ият играч на Ливърпул, който получава приза и първият от Мохамед Салах, триумфирал през сезон 2017/18.

Капитанът на мърсисайдци победи съотборниците си Върджил ван Дайк и Садио Мане, както и звездата на Манчестър Сити Кевин де Бройне и нападателя на Юнайтед Маркъс Рашфорд. Новите шампиони доминираха при гласуването, а Хендерсън получи повече от една четвърт от вотовете.

Освен споменатите петима още 10 играчи имаха гласове - Трент Александър-Арнолд, Алисон, Рахийм Стърлинг, Аарон Уаб-Бисака, Серхио Агуеро, Адама Траоре, Дани Ингс, Джак Грийлиш, Джеймс Мадисън и Джони Евънс.

Благотворителната работа на Хендерсън извън терена също не остана незабелязана. Той бе инициатор (б.р. - заедно с Хари Магуайър) на най-голямата благотворителна кауза по време на пандемията - PlayerTogether (б.р. - Играчите заедно).

При получаването на наградата халфът отдаде почит към другите играчи на Ливърпул, които са печелили отличието в миналото: 

"Много съм благодарен за подкрепата. Погледнете само миналите победители, с част от тях бях благословен да играя тук на "Анфилд" - Джерард, Луис Суарес, Салах. Дължа много на толкова различни хора, но най-вече на моите съотборници. Те са невероятни и заслужават наградата, колкото и аз. Приемам приза от името на целия отбор, защото тези момчета ме направиха по-добър играч, лидер и човек."

През 2018/19 приза заслужи Рахийм Стърлинг, който бе с ключов принос за требъла от вътрешни трофеи на Манчестър Сити.