В рамките на четири дни Ливърпул и Арсенал ще се изправят един срещу друг два пъти на "Анфийлд". Тази вечер предстои двубой от третия кръг на Висшата лига, където тимовете са с пълен актив от 6 точки. Къде на шега, къде на сериозно, двата отбора вероятно вече са си омръзнали, защото ако включим и днешната среща, то в последните 8 мача на мърсисайдци 3 пъти противник бяха топчиите - сбор, който ще нарасне до 4 от 9 в четвъртък, когато е сблъсъкът от осминафиналите на Купата на лигата.

Всичко това означава, че двата клуба се познават, меко казано, добре. Ливърпул е наясно, че Арсенал има по-голям успех срещу тях в последно време от повечето отбори. Топчиите удариха мърсисайдци с 2:1 в края на миналия сезон, а в началото на този ги надвиха след изпълнение на дузпи в Къмюнити шилд. Нито един от тези два мача няма да се класира особено високо в приоритетния списък на Юрген Клоп, тъй като тимът вече си беше осигурил титлата през юли, а традиционният сблъсък, с който се вдига завесата на всяка нова кампания, отдавна е загубил значението си.

Но днес ще бъде различно. На първо място Ливърпул има да защитава една уникална серия - червената армия на Клоп няма загуба на "Анфилд" в лигата 60 поредни мача (49 успеха и 11 равенства)! Последният отбор, който си тръгна с трите точки от величествения стадион, бе Кристъл Палас - 2:1 през април 2017-а. Червените се приближават до клубния рекорд от 63 поредни двубоя без поражение, който бе поставен между 1978-а и 1980-а.

Рекордьор по този показател е Челси (83 поредни мача без загуба между 2004-а и 2008-а). А от последните 120 възможни точки на "Анфийлд" Ливърпул е изпуснал само 6 - 37 победи и 3 равенства. Но каква е тайната на тази страхотна серия на мърсисайдци?

"Единственият път, когато се замислям за тези числа, е, когато някой ме попита за тях. След като отговоря на въпроса, веднага го забравям, защото не ме интересува. Ние просто се опитваме да печелим футболни мачове и го правим при различни обстоятелства - през нощта, по обед, с фенове, без фенове. Това е нашият дом и ние се чувстваме наистина добре там. Но няма някаква тайна рецепта. Никога не очакваме да загубим, но не очакваме и да спечелим. Просто знаем, че трябва да работим, за да си заслужим трите точки, това е", коментира Клоп.

Със сигурност обаче тази чудата поредица на Ливърпул ще бъде подложена на изпитание от възраждащия се Арсенал. През седмицата хората на Микел Артета подчиниха Лестър в Купата на лигата, което бе още един допълнителен щрих към картината на яркия старт на сезона. Интересното е, че в последните си 9 двубоя във всички турнири артилеристите победиха 4 от 5-те най-добри отбора през миналия сезон - Ливърпул (2 пъти), Манчестър Юнайтед, Челси и Лестър. Само времето ще покаже дали това е доказателство за способността на Артета да върне тима в Топ 4. Вероятно ще научим много в това отношение през следващите няколко седмици, когато съперници във Висшата лига са още Шефилд Юнайтед, Ман Сити, Лестър и Юнайтед.

Ливърпул ще бъде без своя капитан Джордан Хендерсън, което означава, че новото попълнение Тиаго ще започне за първи път като титуляр. Джо Гомес е възстановен и по всичко личи, че ще застане до Ван Дайк в сърцето на отбраната на мърсисайдци. Окслейд-Чембърлейн и Матип пропускат сблъсъка.

Арсенал има сериозни проблеми с контузени футболисти. Аут са Пабло Мари, Смит-Роу, Мустафи, Чеймбърс и Мартинели, а под въпрос са Сократис и Киърън Тиърни. Това няма да направи живота на Микел Артета по-лесен, тъй като и без това топчиите са с 4 поредни поражения на "Анфилд" в лигата.

Клоп смята, че е твърде рано да се говори за претенденти за титлата, но обеща Ливърпул да бъде сред тях в края на сезона: "Не знам защо говорим за спечелване на лигата след само два мача. Това е открито състезание. Юнайтед, Челси, Арсенал, Тотнъм - те всички имат амбиции за короната. Но все още е прекалено рано. Това не е спринт, а маратон. Трябва да преминете през редица различни моменти. Не знам кой ще спечели лигата в края на сезона, но знам, че няколко отбора ще се опитат. А ние също ще бъдем сред тях".


Материал на "Тема спорт"