Ливърпул надигра Арсенал и го победи с 3:1 в дербито на третия кръг в английската Висша лига, играно на стадион "Анфийлд".

Шампионите изиграха много силно първо полувреме, в което тотално доминираха (10:1 удара и 70% владеене на топката), но Александър Лаказет изведе "артилеристите" напред след груба грешка на Анди Робъртсън.

Садио Мане обаче набързо изравни, а след това самият Робъртсън се реваншира за гафа и прати топката в мрежата на гостите.

След почивката Арсенал също имаше своите възможности, но превъзходството на домакините се запази и в 88-ата минута новото попълнение Диого Жота сложи точка на спора с дебютно попадение за "червените" в първенството.

Това беше 61-и пореден двубой, в който Ливърпул е непобеден на своя стадион в шампионата, като за този период от време воденият от Юрген Клоп отбор е постигнал цели 50 победи.

Така първенецът Ливърпул събра максимален актив от девет точки и се качи на второ място, докато Арсенал е пети с шест пункта.


Напълно очаквано домакините наложиха дълбока преса след началния съдийски сигнал и играта се водеше в половината на столичани, които обаче бяха добре групирани и се отбраняваха успешно. 

Интересните моменти се появиха десетина минути след старта на двубоя, като първо Давид Луис блокира удар на Върджил ван Дайк, а веднага след това същото стори Роб Холдинг при шута на Наби Кейта.

Първото чисто голово положение дойде четвърт час след началото, когато Александър-Арнолд центрира отдясно и Садио Мане засече майсторски от движение. Бернд Лено обаче следеше ситуацията и успя да парира.

Александър-Арнолд определено беше под пара и в средата на първото полувреме можеше да открие резултата. Този път той получи възможност да стреля, но топката се отби в страничната греда!

В 25-ата минута Арсенал изненадващо поведе при бърза контраатака отляво. Заслугата за гола обаче беше на Анди Робъртсън, който направи рядко виждан подарък на Александър Лаказет. Вместо да изчисти топката, защитникът я върна към нападателя на Арсенал, който остана сам срещу Алисон и вкара, въпреки лошия контакт.

Отговорът на Ливърпул беше светкавичен. Кейта се пребори за топката и след това Мохамед Салах проби в наказателното поле, шутирайки по диагонала. Лено спаси, но пред него се оказа направилият успешна добавка Мане.

Анди Робъртсън се реваншира за гафа си и в 34-ата минута неговият гол доведе до пълен обрат. Левият бек получи пас от Александър-Арнолд, спря си добре и с технично чукване с левия крак матира Лено.

Лондончани изглеждаха малко по-добре след почивката, но техните центрирания ставаха лесна плячка за отбраната на Ливърпул. Вече беше изминал час игра, когато Върджил ван Дайк напредна и отправи топовен изстрел, но Лено спаси.

"Артилеристите" можеха да изравнят секунди след това, когато Лаказет беше изведен зад защитата на шампионите чрез разкошния пас на Себайос, но Алисон излезе и блокира удара. Последва нова атака на Ливърпул, но шутът на Мане след завъртане мина покрай гредата.

Високото темпо очаквано беше заменено от спокоен период, в който двата отбора събираха сили за финалния спринт. Изтеглената напред отбрана на "червените" отново беше хваната в крачка, но Алисон излезе извън пеналта и изчисти. На отсрещната врата Роберто Фирмино спечели само корнер след рикошет.

Десетина минути преди края на редовното време новото попълнение на Ливърпул Диого Жота реши да пробва късмета си с изстрел извън наказателното поле, но не успя да уцели вратата. Той получи нов шанс на много по-добра позиция, но би във външната част на мрежата! Малко след това Жота не се разбра със Салах и Ливърпул изпусна нова златна възможност.

В 88-ата минута логичното се случи и Жота все пак отбеляза от много по-трудна позиция. Топката не беше изчистена добре от защитата на Арсенал и нападателят вкара от границата на наказателното поле, намирайки долния ляв ъгъл.


Ливърпул - Арсенал 3:1

0:1 Александър Лаказет - 25'
1:1 Садио Мане - 28'
2:1 Анди Робъртсън - 34'
3:1 Диого Жота - 88'