Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп е обичан не само заради това, че върна мърсисайдци на шампионския път, но и заради своето добро сърце. Германецът често трогва феновете на червените, а и всички привърженици на футбола, влизайки в пряк контакт с тях, за да отправя окуражаващи послания. Последното му писмо към 25-годишния Крис Райън е поредното доказателство за това.

Ирландецът сподели, че е получил невероятен жест от Клоп. Райън изпратил писмо до офисите на Ливърпул в края на миналия сезон, за да поздрави отбора за спечелената титла на Англия и да разкаже историята за своя брат Калъм Макгарви, който е починал едва на 12 години и не е успял да види червените като шампион. Братът на ирландеца е загубил живота си преди три години, но през цялото време е изпитвал изключителна любов към мърсисайдци.

„Ливърпул ми даде повече от всичко. Спомените ми за Калъм са вечни и връзката ни с него вече е по-силна от всякога - започва Райън в писмото си. - Това е повече от просто футболен клуб, това е едно голямо семейство.“ Калъм е бил погребан с тениска на звездата Садио Мане, а на погребението семейството е пяло химна на Ливърпул – You’ll Never Walk Alone, споделя 25-годишният ирландец в своето писмо. А Юрген Клоп му отговаря.

„Върнах се вкъщи в неделя и видях писмото. Бях шокиран. Не очаквах да ми пише. Да направиш това, когато си човек с толкова натоварена програма, говори много за това какъв си всъщност“, споделя Райън, цитиран от Liverpool Echo.

„Благодаря ти, че ми разказа историята на Калъм - отвръща Клоп. - Като негов брат ти си го обичал толкова много и продължаваш да го обичаш. Очевидно Калъм е специален човек, така че оценявам възможността да науча повече за него.“

Според германския мениджър младият фен е демонстрирал страстта, която е присъща за всеки фен на Ливърпул. „Калъм бе част от това и все още е - пише Юрген. - Би ми се искало да намеря думи, с които да въдворя справедливост в тази ситуация, но не успявам. Мога обаче да ти споделя, че в Ливърпул мислим за теб и семейството ти. Прочетох писмото ти и мога да кажа, че всичко, което правим, е за привържениците като Калъм – даващи всичко, което имат, за Ливърпул. Благодаря ти, че сподели историята с мен“, пише Клоп към 25-годишния Райън.

„Грижи се за себе си и предай моите най-добри пожелания на твоето семейство“, завършва германецът и добавя думите You’ll Never Walk Alone. Това не е единственото окуражаващо послание на Юрген. Само преди няколко седмици той отговори на 11-годишния Люис Балф от Бъркшър, който написа писмо до Клоп, за да му сподели колко нервен се чувства преди началото на средното си образование. Шампионът на Англия не се посвени да му отвърне със също толкова голяма загриженост: „Здравей, Люис. Може ли да ти споделя една тайна? И аз изпитвам нерви За да съм напълно откровен, бих бил притеснен, ако не бъда нервен, защото това ми дава шанса да преобърна енергията в нещо положително“.

„Знам, че може да е странно за дете на твоята възраст, че мениджърът на Ливърпул се чувства също като теб, но е вярно. От твоето писмо разбрах, че си човек, който се грижи за останалите. Когато притежаваш такива качества, няма как да избегнеш нервите“, споделил още Клоп. „Попита ме какво правя, когато играчите ми се чувстват по този начин, и отговорът е много прост – припомням им колко са важни за мен и колко много вярвам в тях. Нямам съмнения, че именно такъв ще бъде случаят с теб и твоето семейство. Няма смисъл да се тревожиш. Както знаеш, аз загубих няколко финала и това не е добро чувство, но моето семейство и приятели ме спасиха от трудните моменти“, продължил германецът и припомнил на малкия фен, че е част от семейството на Ливърпул.

„Твоята подкрепа означава много за мен и за всеки в клуба, така че се надяваме това писмо да ти покаже нашето отношение към теб“, завършил германецът.

Клоп е един от най-успешните треньори във футбола в момента. Но над всички негови постижения е човешка му личност и добро сърце. Окуражаващите послания, които отправя към феновете на червените и всички други по света, е поредното доказателство в тази посока.

Boulevard Bulgaria