Ливърпул оглави еднолично върха в английската Висша лига, след като победи с 2:1 Тотнъм на "Анфийлд" в голямото дерби от междинния кръг.

В герой за шампионите се превърна Роберто Фирмино, който донесе успеха с гол с глава в заключителните секунди на сблъсъка.

Преди това домакините бяха дръпнали в резултата с попадение на Мохамед Салах (26), а "шпорите" изравниха чрез много спорен гол на Хюн-Мин Сон (33).

С тази победа Ливърпул е лидер в класирането с 28 точки с три повече от Тотнъм в битката за шампионската титла.

Като цяло момчетата на Юрген Клоп доминираха през по-голямата част от мача, търсеха до края трите точки и в крайна сметка заслужено си взеха победата.

Така "мърсисайдци" взеха ценен успех по пътя към защита на златните си медали от миналия сезон.


Двубоят на "Анфийлд" започна с минута мълчание в памет на бившия мениджър на Ливърпул Жерар Улие. Момчетата на Юрген Клоп още в началото взеха инициативата и тотално доминираха на терена.

Ливърпул се изнесе плътно пред наказателното поле на Тотнъм, докато гостите трудно минаваха центъра. Мачкането бе тотално, но Ливърпул така и не можеше да вкара.

Червените правеха уникални пропуски, а също така и Юго Лорис на няколко пъти се намесваше отлично. В 18-ата минута Ливърпул скочи за дузпа, след като топката срещна ръката на Дайър, но ВАР подмина това положение и домакините определено бяха ощетени в тази ситуация.

Малко по-късно Робъртсън намери хитро Салах, който стреля мощно, но отново Лорис спаси. Така се стигна до 26-ата минута, когато Ливърпул заслужено вкара.

Къртис Джоунс чукна технично топката към Салах, който веднага шутира, последва рикошет в краката на Дайър и Алдервейрлед, което доведо до леко случаен гол - 1:0 за "мърсисайдци". Тотнъм обаче успя да изравни с първото си положение в мача.

Ло Селсо изведе отлично Сон, който без проблеми преодоля Алисон. Попадението обаче бе доста съмнително, но ВАР отсъди, че с милиметри Уилямс е покрил засадата. До края на полувремето Ливърпул изцяло доминираше, но отново направи уникални пропуски чрез Фирмино и Мане.

Изненадващо второто полувреме започна с превес на Тотнъм. Гостите дори можеха да направят пълен обрат, но Бергвайн стреля от чиста позиция в аут. В следващите минути действията се развиваха основно в средата на терена, без сериозни голови ситуации.

Така се стигна до 63-ата минута, когато лондончани изпуснаха уникален шанс. Бергвайн се откъсна сам срещу Алисон, но стреля в лявата греда. Последва и пропуск на Хари Кейн, който не успя да вкара с глава от три метра.

Това бяха силните минути на Тотнъм, но "шпорите" нямаха шанс. Постепенно Ливърпул отново взе инициативата, но Ване и Салах не успяха да опънат мрежата. Така се стигна до добавеното време, когато Фирмино с глава разстреля Лорис и донесе победата на Ливърпул.

Ливърпул - Тотнъм 2:1

Голмайстори:

1:0 Мохамед Салах (26)
1:1 Хюн-Мин Сон (33)
2:1 Фирмино (90)

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Фабиньо, Рис Уилямс, Робъртсън, Хендерсън, Вайналдум, Джоунс, Салах, Фирмино, Мане 

Тотнъм: Лорис, Орие, Алдервейрелд, Дайър, Дейвис, Сисоко, Хьойберг, Ло Селсо, Бергвайн, Кейн, Сон