Ливърпул изпраща годината не по начин, по който би се искало на ръководство, играчи и фенове. "Мърсисайдци" записват второ поредно равенство - този път с Нюкасъл - 0:0. 

В предния кръг отборът, воден от Юрген Клоп, загуби първи точки на „Анфийлд“, завършвайки изненадващо 1:1 с Уест Бромич Албиън.

Двата тима си разделиха по едно полувреме на "Сейнт Джеймсис Парк", като по-чистите голови положения се откриха пред Ливърпул.

"Мърсисайдци" със сигурност има за какво да съжаляват, след като създадоха немалко ситуации. Поредица от великолепни намеси от вратаря на Нюкасъл - Карл Дарлоу, обаче не позволиха на "червените" да си тръгнат с трите точки.

Добрата новина за Клоп бе свързана със завръщането в игра на Тиаго Алкантара, който пропусна цели 16 мача, след като се контузи в мърсисайдското дерби на 17 октомври.

С точката днес отборът на Стив Брус се изкачи на 14-ото място във Висшата лига с 19 точки, но в същото време е в серия от 5 срещи без успех, включително и отпадане от Купата на Англия.

По този начин Нюкасъл прекъсна серията от 5 поредни загуби от "шампионите". Въпреки това "свраките" продължават да изпитват проблеми що се отнася до двубоите с Ливърпул. Последната им победа над "червените" датира от края на 2015 година.

„Мърсисайдци“ запазват лидерската си позиция с 3 пункта пред втория Манчестър Юнайтед, но и с мач повече.

Домакините започнаха срещата по-агресивно и още преди да са изминали 120 секунди Алисон трябваше да се намесва.

Калъм Уилсън получи топката на фланга и опита нещо между удар и центриране, което летеше опасно към вратата, но стражът внимаваше и изби в корнер.

В 12-ата минута отново нападателят на „свраките“ се оказа в центъра на събитията. Уилсън проби отляво, където се справи с Натаниел Филипс, а впоследствие отправи изстрел, но в последния момент Фабиньо сложи крак пред топката и предотврати сериозна опасност.

Гостите отговориха с далечен удар на Джеймс Милнър, който обаче се оказа прекалено слаб, за да затрудни стража Карл Дарлоу.

Последва нов натиск от страна на Нюкасъл в противниковата половина, но футболистите на Стив Брус не успяха да материализират създадените ситуации.

Малко след половин час игра Мохамед Салах бе изведен по прекрасен начин зад гърба на домакинската защита. Останал очи в очи с Дарлоу, египтянинът стреля технично, но стражът прояви рефлекс и изби кълбото на сантиметри от страничния стълб.

До края на частта Алисон се отчете с рутинна намеса, а в добавеното време Фирмино нанесе силен удар с глава и отново вратарят на „свраките“ се оказа последна пречка пред гола.

10 минути след почивката Мане изпревари всички на първа греда след корнер и отклони към близкия ъгъл, но топката срещна външната част на мрежата.

Малко по-късно в рамките само на 120 секунди на два пъти гостите пропуснаха да открият резултата. Първо Салах стреля встрани от целта от чиста позиция, а после и Фирмино с глава не успя да намери опразнената врата.

В 79-ата минута Алисон също трябваше да проявява рефлекс, след като Кларк засече подаване от пряк свободен удар и насочи топката опасно към ъгъла на вратата.

В ответната атака Ливърпул като по чудо не излезе напред в резултата. Александър-Арнолд центрира остро към вратарското поле и след рикошет в крака на Мане топката отиде към голлинията, където Шер се намеси решително.

В заключителните минути „свраките“ отново оцеляха благодарение на Карл Дарлоу. Фирмино се извиси над защитата при ъглов удар, но за пореден път опитът му бе развенчан от английския вратар.

Нюкасъл – Ливърпул 0:0

Нюкасъл: Дарлоу, Йедлин, Фернандес, Шер, Кларк, Ричи (Люис – 86‘), Хейдън, Лонгстаф, Мърфи (Алмирон – 67‘), Жоелинтон, Уилсън

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Филипс, Фабиньо, Робъртсън, Милнър (Алкантара – 73‘), Хендерсън, Джоунс (Вайналдум – 68‘), Мане, Салах (Шакири – 90+2‘), Фирмино