Великото дерби на английския футбол Ливърпул - Манчестър Юнайтед отдавна не е имало такъв привкус. Шампионски! Двата тима излизат в неделя в битка на "Анфийлд", чийто изход може да се окаже от голямо значение за това кой къде ще е в края на сезона.

Настроението в лагера на Юнайтед е приповдигнато след победата с 1:0 като гост на Бърнли, която качи тима еднолично на върха в класирането с три точки пред шампионите. Те от своя страна са в криза, но никой не знае по-добре от Юрген Клоп, че от нея най-лесно ще се излезе с триумф в големия мач.

Дербито отдавна започна за феновете в социалните мрежи, а изборът на Пол Тиърни за рефер на срещата никак не се хареса на запалянковците на мърсисайдци. Имат ли основания за притеснения?

Това ще е третият двубой, който Тиърни ръководи на Ливърпул през кампанията. В предишните два бе победен Челси с 2:0 през септември и бе записано нулево равенство на терена на Нюкасъл в края на декември.

Досега той е свирил 13 мача на "червените", в които те имат осем победи, три равенства и две поражения. Само Борнемут (девет) и Манчестър Сити (13) имат повече победи в лигата с Тиърни като главен съдия. 

Но една статистика тревожи привържениците на Ливърпул - в тези 13 мача 40-годишният рефер никога не е давал дузпа за любимия им тим. Ако трябва да сме обективни, той е отсъдил и само една дузпа срещу "червените" - пропуснатата от Жоржиньо от Челси през есента.

Случаят с Юнайтед е доста по-различен. На "червените дяволи" също е ръководил 13 двубоя, но в тях ги е наградил с цели пет 11-метрови наказателни удара. Петте дузпи са в последните му 10 срещи на Юнайтед в рамките на миналите две години, изчислява webcafe.bg. По една средно на два мача.

Това накара някои фенове на Ливърпул да отправят хапливи коментари за вечния съперник и обективността на съдията.

"Така, значи започваме от 0:1 с гол от дузпа на Фернандеш в 24-тата минута. Ситуацията няма да се преглежда от ВАР, тъй като това е Юнайтед", написа някой си Roy O в Twitter и последва лавина от коментари.

Темата за дузпите на Юнайтед е доста актуална в последно време. След равенството на Ливърпул като гост на Саутхемптън преди десетина дни Юрген Клоп имаше претенции за две неотсъдени в полза на тима му на Южния бряг.

"Разбирам, че Манчестър Юнайтед има повече дузпи за две години, отколкото аз за пет години и половина. Нямам представа дали това е моя вина и как точно се е случило. Но това не е оправдание за представянето ни. Не можем да променим нещата, трябва да уважаваме решенията. Но можем да променим представянето си. Това е нашият фокус сега", заяви германецът.